Kristoffer Søvik, Rebekka Litland og Jonas Fagereng Jacobsen mener selv de ikke er rusta for en eventuell krise. FOTO: Ella Bakken Mohn

Er du forberedt på krise?

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte?
Mandag, 7 november, 2022 - 10:28

Forrige uke var det egenberedskapsuke over hele landet, fra 31. oktober til 6. november, melder Oslo kommune. Hvert år arrangeres kampanjeuka for egenberedskap for å gjøre nordmenn bedre rustet for kriser. 

Men er Oslomet-studenter egentlig rusta for en krise? Og hvor viktig er egenberedskap for dem?

Uvitenhet om egenberedskapsuka

I kantina i Pilestredet 52 sitter fotostudenter Kristoffer Søvik (22), Rebekka Johannessen Litland (22) og Jonas Fagereng Jacobsen (23). Blant dem er det kun Rebekka som har fått med seg hva slags uke det er.

– Jeg har såvidt fått det med meg, men har ikke tenkt mye over det. Jeg hørte det fra mamma, som lurte på om jeg hadde noen ekstra vannflasker stående. For meg er det så langt unna at en krise skulle skjedd, svarer hun.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har noen anbefalinger for alle husstander i Norge for å bedre sin egenberedskap. Noe av det viktigste å ha i beredskap er vann. DSB anbefaler minimum tre liter vann per person per dag, i minst tre døgn, altså ni liter vann per person.

– Føler du deg rusta for en krise?

– Nei, jeg har ingenting på lager, svarer Kristoffer skråsikkert. 

– Jeg har peis hjemme, men ikke ved. Jeg har kanskje knekkebrød for en aften, men ikke noe mer enn det, sier Rebekka og ler. 

Jodtabletter og krigen i Ukraina

Jodtabletter, som har vært enbefalt å ha liggende etter at krigen brøt ut i Ukraina, er ikke noe alle studenter har liggende. Ifølge Jonas er det for dyrt for studenter å kjøpe det bare for å ha det liggende. 

– Det er jo noe vi aldri får bruk for, forhåpentligvis, så hvorfor skal du gidde? Hvis en atomkrig skulle skjedd hadde du vært ille ute uansett, sier Jonas. 

Men hvor viktig synes studentene det er å ha egenberedskap hjemme?

– Det er litt skummelt å ikke ha noe beredskap hjemme, sier Kristoffer.

– Det er jo en slags forsikring til seg selv. Det samme gjelder reiseforsikring. Det er fort gjort å tenke at det ikke er så farlig, men om det først skjer noe så er det veldig lurt, forteller Rebekka.

Mina Enoksen (26), Mia Henriksen (20) og Live Hoff (31) studerer til å bli kjemiingeniører. 


Mina Enoksen, Mia Henriksen og Live Hoff visste ikke at det er egenberedskapsuke, mens synes det er vitktigere nå enn før krigen i Ukraina. FOTO: Ella Bakken Mohn Ella Bakken Mohn

Viktigere nå

– Hadde dere vært foberedt hvis det skulle skjedd en krise nå?

– Jeg hadde ikke hørt om egenberedskapsuka. Jeg har fått en lang liste over hva man bør ha hjemme av veninner, men jeg har ikke noe av det hjemme. Eneste jeg har er vel gassbrenner, svarer Live.

– Jeg har faktisk jodtabletter, sier Mia. 

Jentene er enige om at egenberedskap er vitkigere nå på grunn av krigen i Ukraina. Mina forteller at hun har lest ekstra mye om det i media, og derfor har vært mer oppmerksom på det den siste tiden.

– Jeg har lagt det litt fra meg fordi det hadde tatt veldig stor plass og jeg har jo ikke en stor leilighet. Og det ville vært dyrt å kjøpe inn alt, sier hun. 

Om egenberedskapsuka har noen effekt er ikke sikkert. Men studentene er enige om at det å snakke om det og skrive om det er vitig for å minne folk på det.

– Man kan jo håpe det har en effekt. Men for min del er det plassen som er problemet. Jeg kan ikke ha ni liter vann på rommet, sier Live.