Kommunikasjonsansvarlig i Bipolarforeningen, som består av frivillige og et par ansatte. FOTO: Privat ​

Et viktig alternativ til Black Week

Etterspørselen til Bipolarforeningen sine tilbud er større enn det de klarer å betjene. Nå spør de folk om de kunne tenke seg å gi, isteden for å kjøpe.
Mandag, 28 november, 2022 - 16:17

I starten av forrige uke lagde Bipolarforeningen en pengeinnsamling som skal gå til å kunne fortsette å gi støttetjenester og tilbud til flere. De siste årene har foreningen opplevd stor vekst i både medlemmer, aktiviteter og frivillige. 

Behovet er mer enn doblet

– Det er ikke ofte vi går ut og spør om folk kan gi oss penger. Vi har fått tildelt de samme offentlige midlene i flere år på rad, til tross for at etterspørselen og behovet er mer enn doblet, forteller kommunikasjonsansvarlig i Bipolarforeningen Liv Aarberg. 

Foreningen søker om, og ønsker mer i støtte fra staten og de foretakene de søker midler fra.

–Kostnadene våre og i samfunnet har økt betydelig. Når det er sagt er vi veldig takknemlig for å i det hele tatt bli støttet, det er en anerkjennelse i seg selv, poengterer hun. 

En motreaksjon til Black Friday

Det er ikke tilfeldig at innsamlingen ble opprettet samme uke som Black Friday.

– Vi har denne innsamlingen opp mot Givergledens dag 28.november, som er en internasjonal motreaksjon til Black Friday. Isteden for å oppfordre folk til å kjøpe, oppfordres det til å heller gi til et godt formål.

På søndag hadde de fått inn hele 25 000 kroner via vipps, instagram og facebook. 

–Det er helt utrolig, og vi er overveldet av responsen. Det er veldig stort for oss! Pengene vil gå direkte tilbake til de som er berørte av bipolar lidelse. 

Mener fysisk og psykisk helse burde vært likestilt

Lene Sandvik Torgersen(34) har tidligere vært frivillig i Bipolarforeningen. Hun har de siste 9 årene vært uføretrygdet grunnet psykisk helse, men nå har hun begynt på skole og skal etterhvert ut i arbeidslivet igjen. 

Hun forteller at vi går inn i en juletid som i utgangspunktet handler om å være sammen med de man er glad i, men at fokuset ofte er på det materialistiske man “trenger” til jul.

– Black Week får oss til å tro vi trenger ting vi egentlig ikke trenger. Innsamlingen til bipolarforeningen minner oss på hva denne tiden egentlig handler om, nemlig menneskene rundt oss. 

Lene har selv Bipolar lidelse type 2, PTSD og OCD. Psykisk helse har tatt enormt med plass i livet hennes så lenge hun kan huske. Nå føler hun at det ikke tar like mye plass lenger, og deler mye rundt psykisk helse på sine sosiale medier. 


Lene har 2116 følgere på Instagram. Foto: Privat

– Å kjempe for mer åpenhet og mindre stigma rundt psykiske lidelser er en hjertesak for meg. Jeg mener psykisk og fysisk helse burde vært likestilt. 

Erfaringene til Lene tilsier at mange med psykiske lidelser sitter med fordommene selv, og at det er en av grunnene til at hun ønsker å dele så mye offentlig. 

– Jeg har selv lært mye om min egen sykdom av andre mennesker med bipolar lidelse, igjennom Bipolarforeningens arrangementer. Jeg ser at ved at jeg er åpen, hjelper jeg andre mennesker. Det gjør liksom at alt det vonde jeg har opplevd blir litt mindre meningsløst hvis det kan utgjøre en forskjell for noen andre, forteller hun.

Følgerne til Lene heier, støtter, trøster og motiverer. Lene forteller at det også er en slags terapi og at betyr enormt mye på dårlige dager. 

Deler sin psykiske helse på Tiktok

Mia Naastad Andreassen(19) har vært diagnostisert med bipolar lidelse siden hun var 16 år. Hun forteller at hun hver dag jobber for å bli bedre kjent med seg selv og svingningene sine slik at hun kan leve er så normalt liv som mulig.

På Tiktok har hun 6547 følgere, der hun deler mye av den psykiske helsen sin. 

– Jeg har et håp om å vise folk at jeg er et vanlig menneske selv om jeg har en bipolar lidelse. Jeg håper ved at jeg  er åpen om det, så tørr noen andre å fortelle sine nærmeste om diagnosen, sier 19-åringen. 


Mia vil bryte stigmaene rundt at bipolare personer er farlige.
FOTO: Privat

Mia har det siste året hatt en miljøterapaut som har hjulpet henne med å tenke litt mere på miljøet og økonomi.

– Bipolarforeningens innsamling er en positiv ting. Hvis det er noe man hadde kjøpt uansett så er det greit å spare penger under Black Week, men hvis det kun er fordi det er salg, så burde man kanskje droppe det. 

Manglende kunnskap

Bipolarforeningen mener at mange har god kunnskap om bipolare lidelse, men langt fra alle som burde hatt det. 

– Vi får ofte høre historier fra medlemmene våre om møter med systemet. For eksempel om en fastlege som ikke har nok kunnskap om psykofarmaka og feilbehandler brukeren. 

Hun forteller også at manglende kunnskap om bipolare lidelser kan føre til at brukeren blir sykere, feilmedisinert og mestrer livet dårligere. Bipolarforeningen bidrar til at folk blir mer oppmerksom på hva bipolar lidelse er og skaper mer åpenhet rundt den psykiske lidelsen. 

 

 

Emneord: