Elever fra Hartvig Nissens videregående snakker ut om arbeidsledighet. FOTO: Hartvigs nissens nettside

Færre unge i arbeid: Er dette tilfeldig?

I utgangen av oktober kom NAV ut med sin månedlige rapport om arbeidsledighet i Oslo. De siste månedene har det generelt vært en nedgang i arbeidsledigheten, bortsett fra i en aldersgruppe. Hvorfor er det slik?
Torsdag, 3 november, 2022 - 12:48

Hver måned publiserer NAV sentral statistikk om arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten i Oslo har de siste månedene generelt vært synkende, og i oktober måned er 7 683 personer arbeidsledige i Oslo. Dette tilsvarer 1,9 prosent av arbeidsstyrken i hovedstaden, skriver NAV i en pressemelding.


– Utvikling i andel helt ledige, delvis ledige, summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, samt arbeidssøkere i alt per måned. Prosent av arbeidsstyrken. Sesong- og bruddjusterte tall. Skriver Nav i en pressemelding. FOTO: NAV. 

– Ledigheten i Oslo er fortsatt på samme rekordlave nivå som vi hadde i 2008, og fortsetter å gå ned. Alle bydeler har lavere ledighet enn på samme tid i fjor, sier Thone M. Nordlund, direktør i NAV Oslo, i en uttalelse. 

En aldersgruppe faller utenfor statistikken

Statistikken for oktober tilsier at den generelle arbeidsledigheten har sunket med 32 prosent, sammenlignet med tallene fra samme tid som i fjor. Den eneste aldersgruppen som derimot har hatt en oppgang på 29 prosent er unge i alderen 19 og under. Er det  en grunn til at færre unge får seg jobb, eller er det bare ren tilfeldighet?

Journalen besøkte en videregående klasse på Hartvig Nissens skole. 2.klassen bestod av elever mellom alderen 17-18 år. Jeg spurte dem hvor mange av dem som faktisk hadde jobb. Konklusjonen var at 14 av 28 elever var arbeidsledige. Dette tilsier at hver andre elev ikke har jobb. Journalen snakket med to elever, en av dem har jobb, og en er arbeidsledig. 

– Ingen ville ha meg

En av elevene Journalen fikk snakke med, var 17-årgamle Robertas Petrauskas.

– Det var helt umulig å finne jobb som 16-åring, i tilegg hadde jeg ingen arbeidserfaring, forteller Petrauskas.


2.klassinger på Nissen VGS forteller hvorfor de tror unge ikke har jobb. FOTO: Mia Størksen

Robertas jobber nå på Rema 1000 Rommen. Han fikk jobben gjennomen arbeidsrådgiver som hjalp han med å finne potensielle jobber. Tidligere hadde han søkt rundt 30 jobber før han selv ble ansatt. 

– Hva tror du er grunnen til at arbeidsgivere ikke ansetter folk i deres aldersgruppe?

– Jeg skjønner det da, jeg og ville jo heller gitt jobben til en 18-åring som kan ta ansvar for det, og som jeg kan liksom “charge by law” om noe skjer. Forteller Robertas. 

– De ville ha studenter

Nora Emilie Bergander (17) går i klassen til Robertas, men er derimot arbeidsledig. 

– Jeg har gått rundt til forskjellige arbeidsplasser, men har for det meste fått høre at de ville ha studenter. Jeg tror de mener at studentene trenger jobbene mer enn oss yngre folk, forteller Bergander.

Nora forteller også at hun tror at grunnen til at arbeidsledigheten i aldersgruppen stiger, er at de er et stort kull. 

– Det er jo også en del studenter som bor i Oslo som lett får de jobbene da, forteller hun.

Hun forteller at hun tror at arbeidsgivere ser på unge som mennesker som ikke kan ha noe ansvar, og at de ser fortsatt på folk på hennes alder som barn.

Sansynligvis tilfedig 

Da Jouranlen spurte NAV-direktør Thone M. Nordlund om statestikken, svarte hun slik:

– Arbeidsledige under 19 år er en liten gruppe. Selv små endringer i antall personer, gir derfor store prosentmessige utslag i økning. Økningen på årsbasis fra oktober i fjor til oktober i år er på 33 personer. Dette skyldes mest sannsynlig tilfeldigheter. Vi har ingen belegg for å si at ungdom ikke er interessert i å få seg jobb.