Knut Røsjorde (49) har et kriselager liggende i kjelleren. FOTO: Eivind Idland Hansen.

Familier ruster opp

Etter mandagens pressekonferanse om en økt beredskap i landet og Forsvaret har flere fattet tiltak i tilfelle noe skulle skje.
Fredag, 4 november, 2022 - 13:37

Mandag 31. oktober kom regjeringen ut med en pressemelding som sa at: “Regjeringen har besluttet at Forsvaret hever sin beredskap, og går over til en ny fase i sitt planverk fra 1. november. Dette skjer etter faglig råd fra forsvarssjefen. Det betyr at Forsvarets aktivitet tilpasses den alvorlige sikkerhetssituasjonen Europa er i.”

Pressemeldingen fikk flere til å reagere, blant dem var trebarnsfar og ektemann, Knut Røsjorde (49). 

– Jeg tenker at beredskapshevingen gir alle litt å tenke på, både i forhold til livet generelt, men også de oppfordringene som har kommet ut om hva man burde tenke på, sier Røsjorde.

Videre forteller han at han selv var i Forsvaret under forrige periode med hevet beredskap.

– Nå har jeg levd noen år, så da jeg gikk inn i Forsvaret var det akkurat slutt på beredskapen, så jeg har liksom sett litt av det før, fortsetter han.

 Annerledes før

Trebarnsfaren forteller at situasjonen i hjemmet var annerledes forrige gang beredskapen var hevet.

– Hva man hadde i hjemmet før er litt annerledes enn nå. Da jeg vokste opp var det litt mer forhold til beredskap i hjemmet også. Man hadde alltid noe ekstra mat liggende i tilfelle noe skulle skje, fortsetter han.

To av Røsjorde sine tre barn er mye ute å reiser. I tillegg, på grunn av hans tid i Forsvaret, ser han ingen problemer med å skaffe litt ekstra ting til hjemmet. Det gjør at han og kona har fattet noen tiltak 

– Kona har vært ute å ordnet jodtabletter til barna. Også er det det med å ha littegranne mat liggende i huset som vi nå har fikset. 

Likevel skal det nok litt mer til før de ruster opp enda mer.

– Alså hvis det drar seg til så vil jeg nok tenke lit mer på hva som kan være lurt å ha liggende i huset, i tillegg til hva vi kan klare å skaffe oss på hytta. Det er jo det andre stedet vi eventuelt kan dra, sier han. 

Videre forteller Røsjorde at han fortsatt har troa på at ting skal ordne seg.

– Jeg frykter ikke en krig eller krisesituasjon nå med det første. Men vi følger jo med på situasjonen på verdensbasis. Likevel tror jeg det er veldig langt igjen før det ender i krig heldigvis, avslutter han.

Uenige etter oppstrammingen


Carsten Pedersen (59) og Eli Østby (60) har forskjellige syn på den økte beredskapen i landet. FOTO: Eivind Idland Hansen.

En annen familie som har fattet noen tiltak etter mandagens pressemelding er paret Eli Østby (60) og Carsten Pedersen (59). Likevel er de ikke helt på bølgelengde om hva de burde gjøre.

– Jeg er egentlig ikke bekymret i det hele tatt, sier Østby.

– Beredskapen var høyere da jeg var yngre og da gikk det fint. Så jeg tror det skal mye til før det eventuelt skjer noe mer, fortsetter hun.

Pedersen derimot er ikke like bekymringsløs.

– Jeg tenker at det hadde vært lurt å skaffet et kriselager uansett. Man vet aldri hva som kommer til å skje. Det kan jo være alt fra krisesitusjoner til et enkelt strømbrudd, sier han.

– Men hovedfokuset mitt blir på å skaffe nok vann. Jeg har allerede kjøpt inn et par 5 liters vanndunker, bare for sikkerhetsskyld, poengterer Pedersen.

Paret er også litt uenige i hva som er viktigst å få tak i, for å kunne klare seg gjennom en krisesituasjon.

– Mat, ved til oppvarming og vann er vell de tre viktigste tingene man kan skaffe seg, sier Østby.

– Vann er hundre prosent det som trengs, fortsetter Pedersen.

Pedersen fortsetter med å fortelle at nok mat har paret fra før av, men at vann er ganske lett å glemme fordi man tar for gitt at det er noe man har nok av uansett.

– Uten vann er det null sjanse for å klare seg, uansett hvilken situasjon man befinner seg i. Det viktigste å ruste opp med, er å sikre at man har nok vann, avslutter han på bestemt vis. 

Emneord: