Lars Berrum og Annika Momrak er årets programledere på P3 Gull. FOTO: NRK P3
P3 Gull: Årets låt

– Mange fortjente vinnere

Med den nye markedsføringen av låter på TikTok, har tre av fem blitt nominert til årets låt på P3 Gull for første gang.
Mandag, 7 november, 2022 - 20:03

Årets P3 Gull skal arrangeres i slutten av november på H3 Arena. Under P3 Gull skal årets nykommer, årets artist, årets låt og P3-prisen kåres. Stemmingen av publikumsprisen årets låt er godt i gang. De nominerte er Astrid S og Dagny med låten “Pretty”, Karpe med “Paf.no”, Ramón med “ok jeg lover”, Ballinciaga og David Mokel med “Dans på bordet” og Undergrunn med “Italia”.

Tre av fem er nominert for første gang

To av de nominerte innen kategorien, har både vunnet og blitt nominert tidligere. Rapduoen Karpe (tidligere Karpe Diem) fikk den hedersfulle P3-prisen i 2013. De vant årets liveartist i 2016, 2017 og 2019, og vant årets låt i 2016.

Astrid S vant pris for årets nykommer og årets låt i 2015. Dagny har tidligere vunnet årets låt, da “Somebody” ble stemt frem av publikum i 2020.

Fellesnevneren for både Ramón, Ballinciaga, David Mokel og Undergrunn er at dette er deres første gang til å bli nominert til P3 Gull.

– Fem sterke låter

Musikkanmelder Tor Martin Bøe synes juryens utvelgelse var nokså forutsigbar.

– Det er veldig vanskelig å peke ut hvilken sang som åpenbart kommer til å vinne.

Bøe mener Undergrunn, Ramón og Karpe har preget året mest, og at Ballinciaga har gjort russemusikk greit å høre på igjen.


Årets P3 Gull skal arrangeres på H3 Arena. Her fra et tidligere år da artisten Sigrid fremførte “Mirror”. FOTO: Kim Erlandsen/Tom Øverlie

– Det er fem sterke låter, men fire av dem har preget og representert musikkåret på hver sin måte. Derfor tror jeg ikke Astrid S og Dagny vinner, sier Bøe.

Han forteller videre at Ballinciaga sine konserter har vist seg å være full av feststemning, og noe som folk ønsker å dra på.

– Ballinciaga jobber tungt og seriøst med det de prøver å få til. Rent nøkternt og nøytralt forstår jeg godt hvorfor folk vil dra på det. De får folk til å glemme krigen i Ukraina og at folk hoster i en time. Det samme gjelder for Undergrunn, men med en annen form for substans.

Preget musikkåret på forskjellige måter

– I år er det veldig mange fortjente vinnere. Det er lett å si at hvis noen ikke vinner, er det fordi de ikke har preget musikkåret like mye som vinneren. Jeg er veldig glad jeg ikke skal stemme, og jeg skjønner heller ikke hvem som skal vinne. Her har juryen valgt frem fem låter som faktisk er vinnere.

Samtidig har Bøe noen tanker om hvem som kan stikke av med prisen.

– Hvis det hadde vært en profesjonell jury, tror jeg de hadde gitt prisen til Karpe. De kunne vært nominert med hvilken som helst låt fra den nye EPen, og det kan man ikke si om resten. Ettersom dette er en publikumsavstemning tror jeg vinnerne muligens blir Ballinciaga - mye på grunn av innflytelsen på sosiale medier. Ramón dukket opp fra “ingenting”, og slo spotifyrekord. Det hadde også vært gøy hvis han vant.


Aurora fremførte på fjorårets P3 Gull. FOTO: Kim Erlandsen/Tom Øverlie

Prosjektleder for P3 Gull Anders Timo Christensen synes det er kjempeimponerende at flere artister har kommet på banen.

– Enkelte har hatt en kjempefart på bare et år, og det viser hvor talentfulle de er. Det ligger nok mye hardt arbeid bak, forteller han.

Satser på liveshow

Christensen forteller at de også i år har nye planer for sceneshowene.

– Vi har et stort fokus på å levere glimrende sceneshow. Vi ønsker å gjøre sceneshowene så imponerende som mulig, og gjerne ha noen overraskende vendinger i løpet av låten. I tillegg skal dette være i tråd med artistenes visjon på låten som fremføres. Samtidig setter vi underholdning høyt, og har fått med Lars Berrum og Annika Momrak som programledere. Det vil bli en god blanding av fantastiske livebreak, humor og underholdning. I tillegg til det blir det overraskelser og rørende prisutdelinger.

I fjor sang Chris Holsten mens han hang 60 meter over bakken. Christensen kan avsløre at seerne i år også kan forvente spektakulære stunt. 


I fjor var det Chris Holsten som mottok prisen for årets låt, “Smilet i ditt eget speil”. FOTO: Kim Erlandsen/Tom Øverlie

– Jeg kan love at det blir noe spektakulært i år også, men akkurat hva kan jeg ikke røpe. Ettersom P3 Gull i år skal arrangers på H3 Arena i Fornebu, kan jeg gi et hint med at det er noe som skjer på Fornebus undergrunn. Da kan man tenke på noe fra høyt oppe i lufta, og til under jorden.

– Når man ser sendingen, skal man få en følelse av hvordan musikkåret har vært. Både med ting man kjenner igjen, og forhåpentligvis at folk oppdager noe nytt.

Emneord: