FOLKSOMT: Kundene flokker til årets julemarked regissert av den ideelle organisasjonen, Floke. Foto: Maria Moen Nordli

Flokemarked: – Lokalproduserte gaver slår an

Denne søndagen hadde mange samlet seg for å handle lokalproduserte og håndlagede julegaver fra unge kreatører og kunstnere på Flokes julemarked på Grünerløkka.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 12:36

– Litt av målet med julemarkedet er at folk skal kjøpe brukt eller lokalprodusert til årets julegaver, sier leder for Floke, Sophia Johansson.

Hun forteller at hun gjennom de siste to årene har bygget opp et fellesskap for unge kunstnere og kreatører, med kurs, skaperverksted og en felles plattform for å selge det man produserer.

– Årets julemarked har blitt helt fantastisk, vi har brukt masse tid på både pynting og markedsføring, sier hun.

Om responsen fra kundene sier hun følgende:

– Jeg opplever at folk har spart litt i det siste for å gå på julemarkedene. Folk ser stor verdi i å kunne støtte lokale skapere, sier hun med et smil.  


ILDSJEL: – Jeg har et ønske om å skape et magisk univers, av unge, for unge, der folk kan komme “som de er” og vise frem det de lager, sier leder i Floke, Sophia Johnsson. Kunst, tekstil, smykker og kjeramikk er bare noe av hva Flokes julemarked kan by på.
Foto: Maria Moen Nordli

Folkehelse og fellesskap


BREDT UTVALG PÅ MARKEDET.
Foto: Maria Moen Nordli

Sophia, som i utgangspunktet er utdannet sosionom, grunnla den ideelle organisasjonen Floke for knappe 2 år siden, midt i pandemien. Hun har et brennende ønske om å styrke unge kreative.

– Floke er egentlig mitt lille tiltak til folkehelsa, sier hun.

Hun forteller at hun dannet Floke fordi hun selv kunne ønske det fantes et kreativt fellesskap der alle kunne komme «som de er» og dele kreasjonene sine med omverdenen – uavhengig av miljø.

– Det er så mange ekstremt flinke folk der ute, jeg har bare lyst til å løfte opp folk og gi dem en sjanse, sier hun.

Hun forteller at det var lang kø allerede før de åpnet, og stort engasjement rundt markedet. 

– Jeg opplever at mange har spart opp for å handle her i dag, og at folk ser stor verdi i å kunne støtte lokale kreatører. Tror mange opplever at det er mer meningsfylt og at gavene får større mening, sier hun.

Selv skal hun kjøpe alle årets julegaver på julemarked.

– Det betyr så mye når man kjøper noe noen andre har lagt så mye lidenskap og kjærlighet i. Det er så fint å støtte de som virkelig legger sjela si i arbeidet, fortsetter hun.

Vintage til posepris


POSEPRIS: Sophia har drevet vintagebutikken Prisløs i flere år, og i dag selger hun vintageskatter til fastpris per pose – til kundenes store fornøyelse.
Foto: Maria Moen Nordli

I tillegg til å jobbe frivillig for å løfte opp unge kreative, driver hun vintagebutikken Prisløs. Hun er selvsagt opptatt av bærekraft, og i dag selger hun vintagevarer i posevis. Her kan kundene fylle bæreposen til randen, kun for 99 kroner.

– Alt har blitt dyrere, man må snu på hver krone, så da gir det en frihetsfølelse å kunne plukke litt fritt. Er noe med gjenbruk som gjør at man kan tenke mer kreativt, forteller hun.

Unike julegaver


ENTUSIASME: - Det var så mye koselige julegreier her, smiler Alexandra Torjussen (t.h.). Maria Strømmen (t.v.) er enig. 
Foto: Maria Moen Nordli

Venninnene Maria Strømmen (25) fra Kristiansand og Alexandra Torjusen (25) fra Fredrikstad var i dag på utkikk etter julestemning, og tok turen innom Flokes julemarked.


PASTELL: – Jeg har mye farger, så det er veldig gøy å møte folk det appellerer til, sier fotograf Sara Tonning. Foto: Maria Moen Nordli

– Vi skulle egentlig ikke handle noe, men så ble det litt likevel, sier Maria.

Hun har kjøpt to julegaver på markedet i dag og Alexandra falt for noen søte julekort.

– Det er gøy med litt spesielle ting som man ikke finner alle andre steder, sier Maria.

– Det er litt morsomt å finne gaver man ikke finner over alt, det er jo veldig fokus nå på kjøpepress, folk har dårligere råd. Da er det gøy å støtte opp om små bedrifter og finne ting som ikke alle har, stash til julegavene for eksempel, sier Alexandra.

Begge to er enige om at det gir mersmak å handle lokalproduserte julegaver.

 

Fargerikt design


GJENNOMFØRT: Med feminine og delikate motiv i pastellfarger, egendesignede vesker i sterke farger og perlesmykker i alle former og fasonger, har Sara Tonning en tydelig rød tråd i sitt vareutvalg. Foto: Maria Moen Nordli

Fotograf og designer Sara Tonning selger i dag sine egenproduserte vesker og postkort gjennom konseptet Soft Studio. Dette har hun , har egen hjemmeside der hun selger fotografier og selger ofte på marked som dette. I dag håper hun at det er blitt solgt en del julegaver.

– Det har vært mange salg, så jeg satser på at noe av det er til julegaver, sier hun.

Sara Tonning har en fargerik stil, med mye rosa og pastellfarger. Om «hjemmelagde» julegaver sier hun følgende:

– Folk blir mer og mer positive til selvproduserte gaver. Det er mye mer fokus på håndarbeid og gjenbruk, og å se verdien i å skape ting selv. Responsen blir bedre for hvert år!