Speakeren Severin Poppe Midteide (venstre) og filmskaper Vincent Colliard (høyre) snakker om kveldens første film. FOTO: Marcus Sjåheim

Fri Flyt sparket i gang filmturné

På tirsdag hadde fjellsportmagasinet Fri Flyt første visning av fire filmer som de skal turnere hele landet med.
Torsdag, 3 november, 2022 - 12:17

– Formålet med kvelden er å vise frem noen av Norges ukjente perler innen klatring, ekspedisjon, kajakkpadling og sykkeleventyr. Det er mange av disse som lager bøker fra før av og ikke har lagd så mye film tidligere, men som nå får en plattform til å vise sine egne eventyrfilmer. Vi gleder oss veldig til å vise frem det vi har her i dag, sier Severin Poppe Midteide, som var speaker for kveldens begivenhet.


Severing Poppe Midteide, speaker for kveldens arrangement. FOTO: Marcus Sjåheim

Videre forteller han at navnet «Utefilm» ved første øyekast kan tolkes som utekino, men egentlig er det kinovisning av filmer som skjer i miljøer utendørs. Midteide er fornøyd med at de har fått IMAX-lerretet til visningen i Oslo, og forteller at navnet på arrangementet har en annen mening bak seg.

– Det er filmer som inspirerer til å stikke ut og lage nye eventyr for deg selv, og mange av filmene har en liten oppskrift på hvordan du kan gjøre det. Du trenger ikke alltid det sykeste utstyret, du kan finne noe enklere og bare komme deg ut på sykkelen eller på skiene og starte ditt eget lille eventyr.

Ønsker å få fram norsk natur og folk

Tre av filmskaperne var tilstede under kvelden, og ble intervjuet på scenen mellom filmene. I en pressemelding i forkant av arrangementet skrev Fri Flyt at de ønsker å bygge opp det nordiske filmmiljøet. Prosjektleder for Utefilm, Tor-Erik Moen, utdyper om dette:


Prosjektleder i Fri Flyt, Tor-Erik Moen. FOTO: Marcus Sjåheim

– Det er flere store, internasjonale filmturnéer som kommer til Norge, blant annet Bannf og Mountains on Stage, men ytterst sjelden er det norske filmer der. Det vi har lyst til er å skape en arena hvor norske filmskapere kan vise seg fram og som viser nordisk natur, så folk da kan se norske filmer istedenfor amerikanske eller store utenlandske produksjoner. Vi har ganske mye bra vi kan by på her i Norge og.

Likte filmene

Blant kveldens publikum var Ole Thomas Helgesen, som var godt fornøyd med kveldens visning.


Blant publikummet var Ole Thomas Helgesen. FOTO: Marcus Sjåheim

– Jeg synes det var veldig kult! Jeg kom mest for filmen til Vincent [Njord] fordi jeg har hørt om den før og følger han på Instagram. Men det andre også, både klatring, kajakk og sykkel, var interessant.

Om filmene som ble vist

Njord: Ekspedisjonsfilm av Vincent Colliard og Caroline Côté hvor de krysser Svalbard på ski om vinteren.

Locked in - A Turkish Whitewater Epic: Kajakkfilm av Eirik Hansen, Martin Vonheim og Ruben Johnsen Davidsen hvor de padler nedover en mektig elv i Tyrkia.

Under Your Nose: Klatrefilm med Tina Johnsen Hafsaas og Thilo Schröter hvor de utforsker og etablerer nye klatreruter og buldere i Flatanger.

The Ride Back: Sykkelfilm av Mikkel Soya Bølstad hvor han sykler fra Kongsberg til København på 48 timer.

 

Emneord: 
Tags: