Noen begynner å høre på julemusikk allerede i november, mens andre velger å vente til julemåneden er i gang. Foto: Oda Sophie Usterud

Når er det innafor å høre på julemusikk?

Desember og juletiden begynner å nærme seg, men er fortsatt noen uker unna. Hvert år kommer debatten om når man kan høre på julemusikk, og det finnes mange ulike preferanser.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 14:50


Tuva opplever at mange blir irriterte for at hun starter så tidlig med julemusikk, men skjønner ikke hvorfor det er til bry for dem. Foto: Privat 

Tuva Karoline Iuell begynte å høre på julemusikk allerede i går. Hun forteller at hun ikke har en fast dato for når hun pleier å begynne, men hun starter alltid i november. 

– Jeg prøver alltid å holde ut så jeg ikke skal bli lei. Men jeg synes det er så utrolig koselig, så jeg klarte ikke vente lenger, sier hun leende. 

Iuell forteller at hun hører på julemusikk helt til hun blir lei og har ingen fast dato. Noen ganger blir hun lei før julaften, mens andre ganger forsetter hun etter jula også. 

– Jeg har ikke noe problem med å bli lei av julemusikken, for det er jo så mange andre hyggelige juleting som å pynte tre og se julefilmer. 

 


Inger Helene forteller at hun ikke skrur på julemusikken før 15. november, men at hun ikke irriterer seg over at andre starter tidligere. Foto: Privat

Julemusikk fra midten av november

Studenten Inger Helene Hoel Strandenæs forteller til Journalen at hun ikke har begynt å høre på julemusikk enda, ettersom vi tross alt bare er i begynnelsen av november.

– Jeg og vennene mine har som tradisjon at vi begynner å høre på julemusikk fra 15. november. Det er startdatoen for å begynne å “jule”, sier hun med et smil.

“Å jule” er betegnelsen hun bruker på å beskrive alle typer juleaktiviteter, som å høre på julemusikk og drive med julepynting av leiligheten. 

– Jeg pleier å høre på julemusikk til romjulen er over, og det er alltid litt trist, legger hun til. 

 


Brede begynner å savne den andre musikken sin etter julaften, så romjulen blir en overgangsperiode mellom den og julemusikken. Foto: Privat

Nøyaktig én måned med julemusikk

Student Brede Bremnes Gilje har som tradisjon å høre på julemusikk fra 24. november. Før pleide han å starte 1. desember.

– Sånn det er nå har jeg akkurat en måned før julaten med julemusikk. Hadde det blitt lenger ville det gjort juletiden mindre spesiell, sier han. 

Brede forteller at han mener alle skal få gjøre som de vil, men at han kan bli litt irritert dersom folk velger å spille julemusikk høyt i slutten av oktober eller starten av november. 

– Jeg synes det kan ødelegge spenningen av jul for de rundt som ikke vil høre på julemusikk enda. 

 


Hege Gabrielsen har ikke den idylliske oppfatningen av julemusikk som mange andre har. Foto: Privat

Ikke alle er like glade i julemusikk

Hege Gabrielsen er frisør i salongen Ugress Frisørfellesskap, og kan fortelle at hun ikke begynner å høre på julemusikk før lille julaften. 

– Jeg er egentlig ikke så veldig glad i julemusikk. Og hvis jeg først skal høre på det så liker jeg å høre på det i romjulen når det faktisk er jul. 

Hun har jobbet i frisørsalong i mange år, der de spiller julemusikk i uttalige timer i ukene før jul. Mangelen på muligheten til å velge selv når hun vil høre på julemusikk, har ikke bedret forholdet hennes til den. 

 

(Journalen gjør oppmerksom på at journalisten har kjennskap til kildene fra tidligere.)