Elisabeth Høyli gleder seg over å gi gaver til barn som trenger det. FOTO: Ella Bakken Mohn

Større behov for julegaver til fattige barn

For mange barn er julegaver det viktigste i jula. Men i år er det vanskelig å oppfylle barnas julegaveønsker for flere barnefamilier enn tidligere.
Mandag, 28 november, 2022 - 14:45

“Hei. Jeg er en alenepappa til to barn. I fjor hadde vi dårlig råd, men i år ser jeg på meg selv som fattig. Jeg har ikke råd til å kjøpe julegaver til barna mine. Kan du hjelpe meg?”

Meldinger som denne får grunnlegger av God jul, lille venn Anikken Hjelde tilsendt gjennom høst- og vintermånedene. I år er behovet enda større enn tidligere, ifølge Hjelde.

På Hotell Christiania Teater samler God jul, lille venns frivillige inn gaver til barnefamilier med lite å rutte med denne jula.


God jul, lille venn har samlet inn mange gaver i år også, selv om det i begynnelsen så ut som det kom til å bli levert færre gaver i år. FOTO: Ella Bakken mohn

Større behov i år

Ifølge Bufdirs tall fra 2019 har barnefattigdommen økt fra 11,3 prosent til 11,7 prosent. SSB opplyser at en av fem har det trangt økonomisk i 2021.

Økte priser har gjort at 28 prosent av befolkningen rapporterer om dårligere økonomi i juni enn i januar, viser en ny rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet.

– Vi går en tøffere tid i møte. De aller fleste hushold vil måtte legge om forbruket og spare inn der de kan, sier forsker Christian Poppe til Oslomet.

I artikkelen står det at fem prosent av befolkningen har fått mye dårligere økonomi i løpet av tiden fra januar til juni. Sammenlignet med juni 2021 er andelen som sliter økonomisk økende, står det også. 

– Det er et enormt stort behov i år, og det er ganske dramatisk. Vi er inne i en storm nå, sier Anikken Hjelde. 

Hjelde forteller at flere barnefamilier merker at det ikke strekker til i slutten av november. Hun tror det er mye på grunn av den økonomiske situasjonen vi er i, med tanke på strømpriser, matvarepriser og renta.

– Faren med dette er at det kan hende folk ikke kan bidra. At barna ikke får noen julegaver eller julefeiring. Folk er opptatt med seg og sitt, sier Hjelde som selv er småbarnsmor.


Anikken Hjelde startet tradisjonen God jul, lille venn i 2012. FOTO: Privat

Viktig for giverne

Ellen Heyerdahl har med seg sønnen for å levere årets julegave til et barn som trenger det. 

– Jeg synes dette er en fin ting å gjøre med barna. 

Heyerdahl tror det er et tøffere år for veldig mange. Hun mener det er viktig at de som kanskje er heldigere enn andre, kan hjelpe de som ikke er det. 

– Jeg synes jeg er veldig fint å tenke på at dette betyr mye for de barna, sier hun og smiler.


Ellen Heyerdahl og sønnen synes det er flott å kunne gi i jula. FOTO: Ella Bakken Mohn

Elisabeth Høyli kommer inn med flere poser stappet fulle av julegaver.

– Alle disse er ikke mine altså, sier hun og ler.

Høyli forteller at de hadde en kampanje på kontoret hvor alle skulle bidra. Også hun tror at det er flere som trenger ekstra hjelp i jula i år. 

– I jula er barna er viktigst. Tanken på at noen barn ikke har det bra er hjerteskjærende, sier hun. 

Høyli synes det er helt fantastisk å kunne bidra. Hun mener god jul, lille venn gjør det veldig nært siden man får utdelt alder og kjønn.


Elisabeth Høyli gleder seg over å gi gaver til barn som trenger det. Ella Bakken Mohn

Vanskeligere i år

Tidligere i år snakket Hjelde til NRK om at det det flere som meldte om behov for gaver, mens færre meldte at de hadde råd til i gi. 

– Jeg synes det er hjerteskjærende. Det er veldig trist å høre alle historiene, sier Hjelde.

Samtidig har hun forståelse for at folk har sine ting å stri med særlig i år. 

Likevel har det etter mediadekningen vært flere som har meldt seg. 

– Givergleden etter mediedekningen har vært bra, vi har bevisstgjort problemet. Folk er gode i hjertet, men hvis man ikke bidrar betyr ikke det at du er et dårlig menneske.

Prosjektet God jul, lille venn

God jul, lille venn startet i 2012 da Hjelde startet et Facebook-arrangement for å dele ut gaver til de som trengte det. Over natta eksploderte det av folk som meldte seg på.

Julegavedugnaden skiller seg ut fra andre organisasjoner ved at de som melder seg som givere får utdelt et barn med kjønn og alder for å gjøre det mer personlig. Når innsamlingsdatoen nærmer seg, som i Oslo i år er 26. november, leverer folk gavene slik at at de frivillige i God jul, lille venn kan gi gavene videre til veldedige organisasjoner som Frelsesarmeen og Fattighuset.

– Alt er helt frivillig, jeg jobber 100 prosent ved siden av, forteller Hjelde. 


Dag Kvammen og Taher Javed er blant de frivillige som jobber for God jul, lille venn. FOTO: Ella Bakken Mohn

 

Emneord: