TV2 og Græsvik er felt i PFU. Men beskytter pressen sine egne? Foto: The Climate Reality på Unsplash.

TV2 trippelfelt i Græsvik-saken.

TV2 ble felt av PFU på tre punkter i Græsvik-saken.
Mandag, 28 november, 2022 - 22:01

TV2 og den kjente utenrikskorrespondenten Fredrik Græsvik ble onsdag felt for brudd på god presseskikk. På hele tre punkter ble det fellelse for TV2 i PFU-sak 205/22 «Eirik Furuseth mot TV2». Græsvik ble tidligere i år innklaget til PFU etter å ha beskyldt Furuseth for «hatytringer mot muslimer og skeive»  via appen Messenger.

Beskyldningene tikket inn klokken 22 på den lørdagskvelden i juni da det hadde vært var terror-skyting i Oslo. Græsvik skrev også til Furuseths arbeidsgiver og idrettslaget til barna hans, der han sa at Furuseth hadde fremmet ulovlige hatytringer.  Furuseth opplevde Græsviks henvendelser som “trakasserende og truende”.

PFU-utvalget fant at journalisten Fredrik Græsvik brøt punktene 2.2, 2.3 og 3.9 i Vær Varsom-plakaten. 

–Reagerte med vantro

Klager i saken, Eirik Furuseth i Finansco, reagerte med glede på dagens fellelse, selv om utvalgets konklusjon var “som forventet”. Kommentator Astrid Meland i VG kaller affæren “En usedvanlig drøy sak”, og skriver videre at “Norges mest kjente forsøk på å kansellere noen med oppdiktet rasisme, gikk helt galt.”  PFU-innklager Eirik Furuseth delte sine erfaringer med Journalen på dagen for utvalgets konklusjon. 

Hva tenkte du da du så Græsviks meldinger?

– Da reagerte jeg med vantro. Tenkte “hva i all verden er det du driver med.” Dette er jobben min og idrettsklubben til barna mine. Han beskylder meg for hatytringer, det er jo kriminelle handlinger etter straffeloven.  Jeg skjønner jo raskt at det er en hevnaksjon, etter at jeg kritiserte TV2s nyhetsredaktør, for den offentlige hemmeligheten at hun har hatt et forhold til Bhatti, forteller Furuseth.

– Så kommer han med grove beskyldninger til jobb og idrettslag. Særlig det med Pride var jo rart, jeg hadde jo et pride-flagg som bakgrunn på face, fortsetter han.

Daglig leder i Finansco visste at beskyldningene ikke stemte, og var trygg på at han hadde arbeidsgivers støtte.

– Det er min beste venn jeg grunnla firmaet med. Etter hvert som jeg fikk fordøyet det litt gikk det opp for meg hvor ekstremt grovt dette er. Hvis man ikke hadde hatt mitt nettverk, hvordan skulle det gått, sier Furuseth.

– Man kan jo ikke ha et meningspoliti som går etter idrettslag og jobben. Så lot jeg TV2 få 3 dager, men det skjedde ingenting, så  bestemte jeg meg for å forfølge, fortsetter han.

–Ikke tilfeldig valgt

Kostet det deg mye personlig å forfølge denne saken? 

– Det oppleves som at nå skal TV2 ta deg. At de velger seg homofob og rasist (som retoriske angrepsvåpen, red. Anm.), det er jo ikke tilfeldig valgt. Dette er jo noe som vekker sterke følelser hos mange, og slikt er jo nesten umulig å forsvare seg mot. 


Eirik Furuseth stiftet firmaet Finansco, som Græsvik henvendte seg til med oppdiktede rasisme-anklager. Foto: Peder Kingwall.

Enig med PFU

Professor emeritus og tidligere ansvarlig redaktør i Klassekampen Sigurd Allern uttaler følgende til Journalen om dagens hendelser. 

– Jeg deler PFUs vurdering. Jeg syns det er viktig at det blir understreket arbeidsprosessen før publisering er en del av journalistikken.

Professoren sikter her til TV2s anførsel om at Græsviks opptreden ikke var i forbindelse med «regulær styring» for TV2s redaksjon. PFU påpeker i sin konklusjon at Vær Varsom-plakaten (VVP) gjelder i «hele den journalistiske arbeidsprosessen». Dette var tidlig klart for Furuseth. 

–Det med «regulær styring» er bare vas. Det var de jo klare på i PFU, det var tydelig at Græsvik la hele TV2s tyngde i potten, sier Furuseth.

Humor i alvoret

Furuseth forteller at han har fått mange meldinger fra folk som uttrykker støtte og sympati, men at noen av henvendelsene oppleves som litt komiske. 

– Plutselig ble jeg en slags poster-boy for høyresiden, det er jo ikke sånn jeg er. Jeg vil jo heller at Græsvik skal beholde jobben sin enn at Trump skal tilbake, sier Furuseth.

Om medias mulige beskyttelse av sine egne har Furuseth følgende å si.

–Når saken kommer frem sier han “ingen kommentar”, så  kommer det et stort profilintervju med Græsvik i Dagbladet, og så viser det seg at journalisten i Dagbladet har jobbet 9 år i TV2. Så plutselig sitter Græsvik på God Morgen Norge,  så sier de at han «tiltrekker seg en del kontroversielle personer». Så de snur det helt på hodet.  Samtidig sier det at dette kan være er et resultat av Israel/Palestina-konflikten, noe som vekker sympati for han. Alt dette skjer akkurat når PFU skal behandle det. 

Hverken Fredrik Græsvik eller TV2 har besvart Journalens henvendelser.