HUMOR: Komikeren Yousef Hadoui mener man kan tulle med det meste. Foto: Kasper Holgersen

Håper på endring i humoren

Hva kan komikere, kunstnere og forfattere ytre i dag? Yousef Hadoui mener ytringsfriheten for komikere har blitt innskrenket.
Mandag, 7 november, 2022 - 13:07

Torsdag gikk debatten “Sorry, det der er ikke morsomt lenger!” på Litteraturhuset. I panelet var Yousef Hadoui, Bahareh Badavi og John Magnus Dahl.

Har komikere, kunstnere og forfattere blitt forsiktigere med hva de skriver og sier? Det var spørsmålet før debatten.

Yousef Hadoui er komiker og kjent fra NRK-serien Svart humor. Han fikk først avslag på serien fra statskanalen, men etter han laget noen episoder selv, ønsket NRK å sende den likevel.

Nå mener han kanaler og produsenter må tørre å stole mer på komikere og deres visjoner. Han trekker frem TVNorge som en av kanalene som tørr å satse i dag.

— Dem har tatt litt den plassen som NRK hadde, hvor du kunne utøve deg litt og de stoler på komikerne, forteller han.

Slettekultur

Nå mener Hadoui at det har åpnet seg en slettedør for kanaler hvor de sletter innslag som kanskje ikke sees på som morsomt i dag. Han trekker fram eksempel som Nicolay Ramm.

— Japansk gameshow er jo sykt, så at han tuller med det og viser det på en sånn sinnssyk måte. Jeg lo i hvert fall godt av det, forteller han.

Yousef Hadoui har selv fått flere av innlsagene sine slettet fra kanaler som NRK og TVNorge. Han mener han aldri fikk en god redegjørelse for hvorfor det det ble slettet.

— Det er vi virkelig på feil vei hvis vi bare skal slette ting.

 

Bare la det ligge, la det være der, la ting som er litt drøyt være. Ikke slett det for all del, la oss heller lære av det.

— Yousef Hadoui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han ønsker at folk ikke skal glemme hva som ikke er greit når det blir slettet.

— Skal vi da slette holocaust? Bare fordi det er ubehagelig. Skal vi bare glemme det? Undrer han seg.

Ønsket hans er å ha en dialog og diskusjon om hvorfor noe er for drøyt. Da mener han det blir lettere for komikere å forstå hva de gjør feil. 

— Når folk begynner å grine så vil jeg gjerne vite hvorfor du griner, og kan jeg gjøre noe bedre? 

Innvandringshumor


John Magnus Dahl startet debatten med å fortelle om funnene i doktorgraden. Foto: Kasper Holgersen

Postdoktor på UiB, John Magnus Dahl, har skrevet en doktorgrad om innvandingshumor i Skandinavia.

I forskningen har han snakket med flere komikere og gått igjennom tv- og radioarkiv hvor noe har blitt slettet og noe som fortsatt ligger åpent. 

Han forteller at det ikke har blitt vanskligere å tulle med ting i dag, men det er andre ting som er kontroversielt å tulle med nå enn det var før. 

Hvordan har humoren utviklet seg her i Norge? 

— Det er to ting som er veldig klart. Det ene er at det har gått fra at hvite norske menn lagde vitser om, til at innvandrerbefolkningen selv lager vitser om, for og av innvandrere. I tillegg har man blitt mye mer forsiktig bruke blasfemiske og fremmedfiendtlige stereotypier og språkbruk i denne humoren, forteller han.

Videre forteller han at det som ble sendt på tv og radio var tydelig antirasistisk og for innvanding, men samtidig så har man brukt holdninger og stereotypier som man ser mindre av i dag.

Yousef Hadoui håper på en positiv utvikling for komikere.

— Jeg håper dette bare er en fase vi er i og vi kommer til en ny hippie tid hvor det er «peace and love». 

Emneord: