De rosa maskene er nå blitt kjennetegnet for trioen Ballinciaga. FOTO: Ellinor Hopen

Har masketrenden kommet for å bli?

Beathoven, Ballinciaga og Alan Walker er bare noen få av norske artister som velger å bruke maske. Dette skaper både nysgjerrighet og frustrasjon.
Mandag, 28 november, 2022 - 21:51

Journalen spurte studenter på OsloMet hva de tenker om at artister bruker maske. Lina Sand(24) og Emma Løkken(22) har fått med seg den pågående masketrenden og mener det begynner å bli uorginalt. 

Anonymitet vs oppmerksomhet

– Jeg synes det er skikkelig teit. Det er så mange som gjør det nå. Likevel blir jeg nyskjerrig på hvem de er, ler Lina.


Lina og Emma mener trenden har tatt av. FOTO: Ellinor Hopen

Bruk av maske skaper mye spekulasjoner og nyskjerrighet rundt de som hører på musikken. 

– Jeg tror de gjør det er for å slippe så mye media, men de jo avslørt til slutt uansett. Og da blir det hvertall mye oppmerksomhet rundt det!, fortsetter Lina. 

– Blir dere mest frustrert eller nyskjerrig når artister tar i bruk masker?

– Jeg bryr meg ikke så mye mer eller mindre om artistene når de bruker maske, svarer Emma. 

Mer rom for ytring

Andreas Øverland jobber i Universal Music Norge. Han forteller at selskapet ikke tenker så mye på bruk av maske i artistmiljøet. Musikken og evnen til å bety noe ligger sjeldent i maskene alene.

Han tror det er ulike grunner for at artistene ønsker å ta i bruk masker. 

– For noen artister er det reelt mål å ikke bli gjenkjent av forskjellige årsaker – religion, potensielle stigma, tidligere artistkarrierer. Andre bruker det i større grad som et visuelt grep.

Ved å skjule seg bak en maske, forteller Øverland at det kan gi mer rom for å si, mene og gjøre ting som artisten ellers ville kunne følt en risiko i. 

– Skillet mellom artist og privatperson blir kanskje lettere å håndtere, og man blir i mindre grad holdt personlig ansvarlig.

–Vil avta på et tidspunkt

Maskering har vært en del av musikkbransjen i flere år, gjennom både artister og ulike musikkbransjer. Øverland tror den berømte balaclava-trenden vil ende etterhvert. 

– Som alle trender vil akkurat balaclava-looken selvsagt avta på ett eller annet tidspunkt, men det føles ut som det blir noen masker å se også i 2023, for å si det slik, avslutter Øverland.

 

 

Emneord: