Hanne Jones Solfjeld har drevet med foto lenge, men er fortsatt ganske fersk i den analoge verdenen. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir.

– Helt magisk

Stadig flere unge får sansen for analog fotografi.
Lørdag, 26 november, 2022 - 19:46

I en labyrint av låste dører i kjelleren på Chateau Neuf finner man et paradis for fotonerder. Her ligger nemlig det som ryktene sier kanskje er Oslos største mørkerom. Det er Studentenes Fotoklubb som holder til her, og noen av medlemmene samles denne kvelden til “mørkeromsmandag”. 

Trendy retro

På sosiale medier ser man tydelig at mange unge har kastet seg på analog foto-trenden. Dette til tross for at mange av dem ikke engang kan huske tiden før digitale kameraer. 

– Jeg tror at populariteten skyldes retrouttrykket i bildene. De unge romantiserer kanskje tiden før de selv levde, og tenker gjerne at noen ting var bedre i gamle dager, sier medlem Hanne Jones Solfjeld.

Hun har studert fotografi på Bilder Nordic, men har drevet mest med digital fotografering. Hun begynte med analoge point-and-shoot kamera for to år siden, og får bildene sine fremkalt i fotobutikk. Snart håper hun å få prøvd seg på fremkallingsprosessen selv. 

– Jeg synes analoge bilder har finere farger, og jeg liker det nostalgiske uttrykket, forteller hun. 


Marie Aarum har elsket analog fotografi siden videregående. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir. 

En annen som er lar seg begeistre av analog foto er klubbens sekretær, Marie Aarum. Hun har studert språkvitenskap og sosiologi, men har har alltid vært glad i foto.

–  Det er en helt annen prosess enn digitalt. Man tar seg bedre tid, og tenker mer på komposisjon fordi man ikke vil sløse bort filmen. Den fysiske fremkallingsprosessen gir meg også en spesiell nærhet til arbeidet mitt. Det er helt magisk, sier Aarum med et smil. 

 


Fotoklubbens maskott Den Gyldne Vinkekatt sitter på kjemikaliene som brukes til fremkalling av svart-hvitt film. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir. 

 

Tidkrevende og dyrt

Det er allikevel ikke bare fine farger og nostalgi analog fotografering bringer med seg. Med film, fremkalling og scanning eller papirforstørrelse kan det fort koste et par hundre kroner for så lite som tolv bilder. Ved å lære å utføre denne prosessen selv, kan man spare studentlommeboken for en del ubehag. 

– Vi lever i en digital alder, og det er forventet at ting skal skje fort. Den analoge prosessen krever mer tid og innsats, men det er verdt det, mener Aarum. 

I tillegg til dyre priser og tidkrevende prosesser er det flere hensyn man bør ta før man begynner å fremkalle. Det er flere ulike kjemikalier som brukes til fremkalling, og hvilke man bruker varierer etter hvilken type film man bruker. Man må være forsiktig når man bruker disse kjemikaliene, og passe på at man blander dem riktig. Hvis ikke, så kan man risikere å ødelegge filmen, eller i verste fall skade seg selv eller miljøet.

Hos Studentenes Fotoklubb henger oppskrifter på veggene, og de ivrige fotoentusiastene hjelper gjerne hverandre. De har også et system for hva de gjør med de ulike kjemikaliene etter bruk. 

– Det er også dyregelatin i film og fotopapir, så det er kanskje greit for veganere å vite, nevner styremedlem Bjørnar Berge. 

 


Bjørnar Berge undersøker kameraet til et annet medlem i klubben. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir.