Dette området i Sofienbergparken ble ryddet for løv, men kort tid etter var bakken fylt igjen. Slik er hverdagen til parkarbeiderene i Oslo. FOTO: Frida Tvedte Matre

Nå ryddes løvet bort

Oslos parker er på denne tiden av året fulle av løvfall. Nå rydder parkarbeidere over hele byen det bort før vinteren kommer, men været har bydd på utfordringer.
Fredag, 4 november, 2022 - 13:43

Denne uken ryddes Oslos parker for løv som har falt fra trærne. Trude Troldmyr jobber daglig med å slikt fjerne løvfall for at plenene skal bli reine før vinteren kommer. Hun er parkarbeider i Bydelsrusken, som drifter de fleste av parkene i bydel Grünerløkka. 

- Vi ordner parkene fine til vinteren, noe som innebærer å få fjernet mye av det løvet som detter ned på bakken. Det er for mye til at marken klarer å lage jord av det, så mesteparten fjerner vi med løvblåser, rake og kost, før vi kjører det bort med hjullaster. Til slutt kjører vi over med gressklipper, og kutter opp det løvet som er igjen. Da er det lettere for marken å dra løvet ned og plenen får næring. 


Trude Troldmyr er parkarbeider i Bydelsrusken og fjerner denne uken løv fra bakken i Sofienbergparken. FOTO: Frida Tvedte Matre

Utfordrende vær

Troldmyr forteller at årets løvrydding har bydd på utfordringer grunnet mye regn den siste tiden. 

- Nå er det for vått på plenen til å kjøre. Det blir bare spor, så det blir litt vanskelig å gjøre ting nøye hvis været forsetter slik.

Ved slike tilfeller må parkarbeiderene rake og ta opp løv for hand for å få det opp i hjullasteren. Den kan bare kjøre på stiene, noe som gjør jobben mer utfordrende.  

- Det blir veldig mye jobb, mer manuelt og hardt arbeid. Men det er også artig, for da jobber vi hele gjengen sammen som et team. Så det er egentlig både slitsomt og gøy, sier Troldmyr. 

Hun legger til at våte plener også fører til at de må passe på de som ferdes rundt i parken når de kjører på gangveiene.  

- Man har jo selvsagt god oversikt inne i maskinene, men vi blir også veldig takknemlig hvis publikum tar hensyn til oss.


Parkarbeiderene nytter ikke bare store maskiner og kjøretøy i løvryddingen, også sykler som denne blir brukt for å komme seg rundt i parken. FOTO: Frida Tvedte Matre 

Stor betydning

Tross at det tar lang tid å fjerne løvet som kontinuerlig faller ned fra trærne, mener parkabeideren at det har stor betydning for de som bruker parken. 

- Mange ser et tett lag med blader og tenker at man kan gå der, men under kan det være så sleipt at man kan miste fotfeste og skli. Når det er bløtt og gjørmete under bladene så er det ikke noe artig å falle. Derfor er det viktig at man fjerner det. 

Kjøres bort til kompost

I Sofienbergparken kan man nå finne flere store løvhauger spredd utover området. I tidligere sesonger har Bydelsrusken selv prøvd å lage kompost av dem, uten å lykkes. Derfor skal haugene snart kjøres vekk. 

- Tanken i år er å få fraktet det bort fra parken, og få det opp i en konteiner. Alt er planteavfall, så de som henter det kan nok bruke det til kompost. 


Løvet er samlet i store hauger som er spredd rundt i parken. De skal etterhvert kjøres bort. FOTO: Frida Tvedte Matre 

Ryddes også i andre bydeler

Kjetil Flateby, park- og friområdeforvalter, sier at Bymiljøetaten også rydder løv i alle store parker og friområder i andre bydeler. Frognerparken, St. Hanshaugen park, Verdensparken er noen av dem.

- Denne ryddinga foregår nå fra løvfall og frem til frosten kommer. 

Han påpeker den samme utfordringen som Troldmyr, at været spiller en stor rolle i arbeidet. 

- Nå har det regnet så mye at det blir stygge spor i plenene om vi kjører utpå med tunge maskiner. Når løvet er så vått blir det heller ikke knust, men bare en seig «grøtmasse» som er helt tett, svarer Flateby. 

Parkarbeidere rundt i byen må derfor finne tidspunkt og værforhold som gjør løvknusingen hensiktsmessig. Dersom det ikke lar seg gjennomføre i høst, må de vente med enkelte steder til våren.  

Emneord: