Markus Gaupås Johansen (22) er komiker og har skrevet boken "Hva er HUMOR?". Foto: Julie Marie Naglestad

Humordebatten: – Vi har et ansvar for å utfordre

Den siste tiden har det vært mye debatt rundt humor og hvor grensen går. Journalen har snakket med to komikere om hva de synes om temaet.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 15:40

“Hva er humor” og “hvor langt kan man dra en vits?” er spørsmål som har florert i media den siste tiden. Hva som er innafor å si og ikke kan være en vanskelig balansegang, og for komikere har det vist seg at det å si noe galt kan i ytterste konsikvens føre til kansellering og tap av karrieren. Journalen har snakket med to komikere om hva de synes om denne kulturen i humorverden.

Humor er subjektivt

Markus Gaupås Johansen (42) har vært komiker i NRK siden 2012, og er for mange kjent som en av komikerne bak 5080 nyhetskanalen. Han har skrevet boken “Hva er HUMOR?” hvor han diskuterer blant annet hva det er som gjør at vi ler av enkelte vitser og hvilken psykologisk funksjon humor har. 

– Som oftest handler det om noe trøblete i livet vårt. Humor er et sett med teknikker for å lure oss til å tenke på ting i livene våre som for eksempel kan være vanskelige, trøblete eller pinlige.


John “Jånni” Kristiansen er standupkomiker og styreleder for Reis Deg Komikerklubb. Foto: Fossen

Han presiserer at humor er subjektivt, men selv synes han at de vitsene som er litt i det drøyere laget er de morsomste. Han mener det vil være vanskelig å unngå å støte noen.  

– Humorens natur er nesten sånn at man må støte noen. 

Standupkomiker og styreleder for Reis Deg Komikerklubb John “Jånni” Kristiansen (70) sier også at man som komiker ikke kan unngå å krenke noen. 

– Jeg tror ikke man kan være komiker uten å krenke noen, det vil alltid være noen som kan reagere på det du sier. Spørsmålet ligger i hvem som har retten til å bestemme hva som er feil og riktig humor der og da, for humor er så individuelt. 

– De ytterste grensene man har blir jo det som ytringsfriheten definerer, sier Kristiansen. 

Kommenterer samtiden

Gaupås mener at hvis man skal spøke om noen, er det viktig å velge den rette gruppen eller personene. Man vil helst ikke velge noen som ikke fortjener det, og de fleste komikere vil skjønne selv når en vits blir for drøy. 

– Det er et privilegium som komiker å kunne bestemme hvem vi ønsker å ta hensyn til, men hvis du skal få folk til å le så er det ikke en veldig god egenskap å gjøre narr av noen som ikke fortjener det. Det er forskjell på å lage vitser om politikere som har blitt tatt i å snylte på skatten og mennesker som har dødd i en flomulykke. 

Kristiansen mener at det som bestemmer hva som er rett og galt er knyttet til hvilket miljø du er i, men sier at han selv som komiker tar utgangspunkt i at det er lov å snakke om alt. 

– En komiker gjenspeiler den tiden vi lever i, og kommenterer samtiden, sier Kristiansen. 

Viktig å utfordre

Flere vil nok mene at komikere som tjener penger på å være morsommere har et større ansvar når det kommer til å ta hensyn til mennesker som kan bli støtt, men Gaupås mener at komikere sitt ansvar også ligger i det å utfordre. 

– Når man står på en scene eller snakker til et publikum, har du uansett et større ansvar enn om du sitter hjemme i stuen, men jeg tror også at vi komikere har et ansvar for å utfordre. Det er alt for mange komikere som tjener for mye penger på lat humor. Det er viktig å være modig og kunne utfordre både deg selv og publikum. 

Kristiansen er enig med Gaupås. Han sier også at komikere har et ansvar for å utfordre pumblikums holdninger og å sette i gang debatt. En komikers oppgave er å tørre å sette ting på spissen. 

– Man må våge å utfordre det etablerte også, for hvis ingen tør det så vil det ikke samfunnet utvikle seg. Jeg synes det er trist når komikere lar frykten for å si noe galt ta overhånd. Det burde ikke være slik at komikere skal være redde for å si noe i frykt for å bli kansellert, sier Kristiansen. 

En endring i komikersamfunnet

Standup- og komikerkulturen har forandret seg de siste årene. Gaupås mener det kan ha en sammenheng med hvilken status komikere har i dag i forhold til før.  

– Humor er jo anarkistisk, så det kler jo en komiker å være litt rufsete og å stå på en liten scene. Da kan man sparke litt til alle retninger, sier han

– I dag er komikere millionærer og mektige forretningsmenn med store fanskarer. Da kler det heller ikke komikerne å være veldig tøffe i trynet. Så det er nok derfor komiker-rollen har blitt endret, fordi med mer makt følger det også et større ansvar, legger han til.  

Kristiansen beskriver tiden vi er i nå som en boble hvor folk er mer redde og reserverte, noe som fører til at komikerne kan blir mer utydelige og ikke tørr å stå for det de mener fullt og helt, i frykt for konsekvenser. 

 

Emneord: 
Tags: