Er dette en pen person? FOTO: Lisa Cyr (CC By 2.0), hentet fra Flickr.

Hva betyr det å være pen?

En svensk studie viser at pene studenter gjorde det dårligere under pandemien, og grunnen kan være at lærerne ikke så dem. Men hva legger man egentlig i ordet "pen"?
Fredag, 25 november, 2022 - 22:58

I denne radiosaken snakker Journalen med åtte tilfeldige personer som skal gi sin definisjon på hva det å være pen innebærer. Det er mange delte meninger, så universitetslektor, likestillingssenterets rådgiver, fett- og kroppsaktivist Carina Elisabeth Carlsen, svarer på spørsmålet ut ifra forskningens side. 

Saken er inspirert av den svenske studien til Adrian Mehic. For i studien om at pene studenter gjorde det dårligere under pandemien, er det også et definisjonsspørsmål av hva det er som definerer en pen person. 

Rangerte studentenes utseende fra 1-10

Studien brukte en jury bestående av 74 personer som skulle vurdere om studentene var pene eller ikke.

Personene i juryen så bilder av elevene og rangerte de på en skala fra én til ti poeng. Ett poeng betyr at personen er ekstremt uattraktiv, mens ti poeng betyr at personen er ekstremt attraktiv, står det i iNyheters nyhetsartikkel. 

Til slutt regnet de ut den gjennomsnittlige poengsummen for hver student i studien for å bestemme hvor pene de er.

– Det finnes masse forskning på at attraktive mennesker har bedre sjanser for jobb. De blir tilgitt oftere og blir ikke stilt de samme kravene, sier universitetslektoren Carlsen, som også er kjent under instagramnavnet @fetmenfattet, i radiosaken. 

Emneord: