Den Jødiske barnehagen har samlet opp flere gjenstander som barna kan lære av, eller pynte med under feiringen. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute

En "annen" høytid rett rundt hjørnet

Det er ikke bare Jul som feires på denne tiden av året. De fleste har hørt om Hanukkah, men de færreste kjenner historien.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 12:06

Hanukkah er en jødisk feiring som hvert år faller på en ulik dato, men ofte i samme tidsperiode som julen. Dermed kan høytidens historie og betydning fort forveksles med den vi kjenner fra julefeiringen. Slik er det altså ikke. I jødedommen tror man blant annet ikke på Jesus, og Hanukkah-feiringen har sitt opphav hele 164 år før vår tidsregning. 

Tradisjonene er varierte, noen med stor egenart og andre mer gjenkjennelige. Det Jødiske Museet i Oslo og den Jødiske barnehagen er to arenaer som tar det seriøst å formilde disse tradisjonene, historien og kulturen. I år varer Hanukkah-feiringen fra 18. til 26. desember. 

Emneord: