MOTBEVEGELSE: – Vi kunne sikkert vært med på "rotteracet", men vi er veldig imot reklame og kjøpepress, sier eier Angelique (33) om Black Friday. Foto: Maria Moen Nordli
Black Friday

Hvit Fredag på Sagene Bokhandel

Flere butikker har siden forrige helg hatt løpende «Black Week»-tilbud. Sagene Bokhandel har derimot valgt en helt annen strategi; de donerer hele fredagens overskudd til fattighuset på Grønland.
Mandag, 28 november, 2022 - 13:40

– Vi prøver å gjøre det stikk motsatte av Black Friday og tar vekk alt vi har på salg, sier Angelique (33), eier av Sagene Bokhandel.

Det var samboer og medeier Espen Munkebye som fikk idéen om å starte med «Hvit fredag» for seks år siden. De siste årene har de valgt å bidra tl lokalsamfunnet. Dette har slått veldig godt an blant kundene, og Angelique forteller at flere og flere sparer julehandelen til nettopp denne fredagen.

– Folk synes det er kult at man tar initiativ til motkultur. Ofte er det den dagen i året vi har høyest omsetning, så jeg tror faktisk vi tjener mer penger på å gi til veldedighet, sier Angelique.


ENGASJERT: –Jo mer folk handler i dag, jo mer kan vi donere til de vi ønsker, sier Angelique om Hvit Fredag. Foto: Maria Moen Nordli 

Klar oppfordring

Heggheim synes det er rart at ikke flere butikker gjør mer for å bidra i lokalsamfunnet. 

– Tror veldig mange er lei av Black Friday, både av miljøhensyn, men også at vi eier for mye og at det alltid er salg. Hvis alle butikker hadde hatt en dag der de skulle gi tilbake til noe annet, så tror jeg det kunne hjulpet mye.

I år går overskuddet av fredagens salg til fattighuset på Grønland. Flere i økonomisk knipe og større matkøer er mye av bakgrunnen for denne beslutningen. Angelique legger til at de har pleid å “runde opp” overskuddet fra Hvit Fredag for å gi litt ekstra. 

– Jula er en tid man ønsker å være raus. Det er mye morsommere å jobbe når man kan gjøre noe for lokalsamfunnet, det gir mye indre energi, avslutter hun.

Godt initiativ


STØTTER LOKALT: Sissel vil heller støtte små butikker enn de store kjedene. Foto: Maria Moen Nordli.

Sissel Sørensen fra Skøyen leste om Hvit Fredag på Facebook, og besluttet derfor å legge fredagens handletur til Sagene Bokhandel. Hun mener Black Friday andre steder ofte kan by på lokketilbud og lureri. 

– Jeg synes det er bra at de markerer en motstand mot galskapen. Det er fint å se at de gir overskuddet til de som trenger det, sier hun.

Sissel bemerker at hun ikke har sett liknende andre steder, og roser Sagene Bokhandel for at de velger å løse Black Friday på denne måten. Hun har en klar oppfordring til andre bedrifter:

– Dette er absolutt noe flere bør gjøre, særlig nå som ting har blitt dyrt for så mange.