Langrennsesongen nærmer seg. Foto: Aina Brunborg Ihle

Hvordan bygge sommerkroppen på vinterføre

Nå som vintersesongen setter inn får man nye muligheter til å holde seg i form.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 14:08

Langrenn er en allmennvennlig treningsform og et godt alternativt til de som ønsker å holde seg i form på vinterstid. Når man går på ski bruker man de aller fleste musklene i kroppen, noe som kan bidra til å øke forbrenningen.  

— Man finner ikke så mange andre treningsformer enn langrenn hvor man får brukt hele kroppen samtidig, forteller Erik Lippestad, sportslig leder i Røa Langrenn.

I tillegg til å være hovedtrener for juniorklassen i Røa IL går han selv aktivt på langrenn, og konkurrerer i både Norgescup og Skandinavisk cup. 

Lippestad trekker frem flere positive sider ved langrenn. Idretten er skånsom og byr på en bedre naturopplevelse enn de fleste andre idretter. I tillegg er langrenn bra for stabilitets- og kondisjonstrening

— Langrenn er en aerob treningsform hvor man trener mye kondisjon og kjernemuskulatur, men også ekposiv muskelkraft, legger han til.

Skiløyper

I Oslomarka er det flere muligheter for å gå på ski. Det finnes blant annet skiløyper i Nordmarka, Lillomarka, Sognsvann, Maridalen og Sørkedalen. Det finnes også egne skianlegg som er åpne for alle. 

Erik Lippestad forklarer at det er viktig å finne en løype som passer det nivået man er på. 

Alle kan trene langrenn

Langrenn er en idrett for både små og store, enten om man liker fart og moro, rolige søndagsturer eller kondisjonstrening. 

— Det viktigste er å komme seg ut og bruke kroppen. Fysisk aktivitet er gull verdt uavhengig av hvilket nivå man er på, sier Mattis Thørud, som vanligvis er å se på tv, i serien «Monsen, Monsen og Mattis». Der viser han frem flere av sine turtips. Den tidligere skitreneren har også mange år med erfaring fra skisporet. 


Mattis Thørud er gammel skitrener og nå TV-profil fra programmet “Monsen, Monsen og Mattis”. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Smøretips 

Skismøring kan alltid by på utfordringer, men Thørud har tipsene. 

Smøretips for nybegynnere 

- Ved temperatur under null grader, skal man bruke blå smøring

- Ved null grader skal man påføre lilla smøring 

- Ved temperatur høyere enn null grader skal man anvende rød smøring

- Gå til innkjøp av basisprodukter som, universaklister, tørrvoks (varm og kald) og kork.

 

Skal man begi seg ut på en treningstur i nysnø og null grader eller kaldere, skal tørrvoks påføres. Da legger man voksen i mange tynne lag oppå hverandre og korker godt ut mellom lagene. 

Ved væromslag, vått vær og plussgrader, bør man bruke klister. Universalklister fungerer godt.

­— Klister er din bestevenn, sier Thørud. 

Man skal påføre et tynt dekke med klister i romtemperatur og deretter sette skiene ut. 

Ved isete skispor legger man på klister, setter skiene ut til klisteret blir hardt og dekker så klisteret med tørrvoks. 

Kjøp av langrennsski 

— Når snøen legger seg på trappa til folk så flyr skiene ut av hyllene, sier Reidar Hellehaugen hos Oslo Sportslager


Reidar Hellehaugen forteller at salget av skiutstyr har økt de siste ukene. Foto: Aina Brunborg Ihle 

På Oslo Sportslager har salget av langrennski økt betydelig de siste ukene. Sportsforretningen selger ikke bare langrennutstyr, de tilbyr også skiservice som sliping, prepping og reparasjon av ski. 

— Det finnes også en rekke brukte ski på finn.no, påpeker Erik Lippestad, men understreker viktigheten av å søke hjelp dersom man sliter med å finne det riktige skiparet.

Hellehaugen forklarer at det viktigste å tenke på ved valg av ski er å kjøpe ski etter eget bruk. Det finnes riktig ski til ethvert nivå og enhver treningsform. 

— Langrenn er et godt supplement til blant annet løpstrening, men det er viktig å finne ski som er tilpasset ens fysiske nivå, enten man er mosjonist eller aktiv skiløper, sier Hellehaugen. 

Nå som vi går inn i den kalde, fine tida, er det bare å spenne på seg skia og komme seg ut i marka.