Kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten Gaute Gaarder bekrefter at det nå er enda flere enn vanlig som fyrer i peisen. Foto: Gjendine Eidslott.

Hvordan unngå brann i hjemmet?

Den aller mørkeste vinterperioden nærmer seg med stormskritt. Det blir mer og mer vanlig å tenne stearinlys og fyre i peisen. Hvordan unngå brann?
Søndag, 27 november, 2022 - 20:43

I den mørke perioden av året er det mange som velger å tenne stearinlys og fyre i peisen for å få litt ekstra lys og varme. De varme flammene skaper en koselig atmosfære inne, samtidig som det stadig mørkner ute. Selv om de fleste har hyggelige assosiasjoner med de varmegivende flammene, er det likevel ikke til å legge skjul på hvor farlige de kan være – hvis det plutselig går galt. 

Stearinlys på en trygg måte

Kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten Gaute Gaarder kommer med tydelige tips til hvordan man kan unngå brann i hjemmet. 


Kommunikasjonssjef i Brann- og redningsetaten: Gaute Gaarder. Foto: privat. 

– Når det gjelder stearinlys er stabilitet det viktigste. Lyset er nødt til å stå på et stabilt, og flatt underlag – slik at det ikke kan tippe over. 


Gaute Gaarder presiserer viktigheten av at stearinlyset står stabilt. Foto: Gjendine Eidslott. 

Gaarder forteller videre at det var mange som før benyttet seg av brennbare stearinlysholdere – som ofte tok fyr.

– Disse blir heldigvis ikke brukt særlig mye lenger, men jeg vil likevel råde deg til å dobbeltsjekke at dine holdere faktisk er brannsikre. 

Videre forstetter Gaute Gaarder med det tipset han mener er det desidert viktigste: 

– Aldri gå ifra et tent stearinlys. Selv når du kun skal ut av rommet for en liten stund er dette veldig viktig. Du vet rett og slett aldri om noe utforutsigbart kan skje, som igjen kan være starten på en veldig farlig situasjon, sier Gaarder. 

Han tar en kort pause, før han fortsetter: 

– Dette er det viktigste du må huske på. Hvis du er oppmerksom på dette, så går det som regel veldig fint å ha stearinlys hjemme – heldigvis. 

Flere som fyrer i peisen

Gaute Gaarder bekrefter også at det nå er enda flere enn vanlig som fyrer i peisen. 

– Dette merker vi fordi det er flere pipebranner i Oslo. Og det er nettopp pipebranner man skal være oppmerksom på når man fyrer i peis. 

Kommunikasjonssjefen i Brann- og redningsetaten har flere tips til deg som skal fyre i peisen – slik at du kan unngå pipebrann. 

– Det er veldig viktig at du bruker tørr ved. Veden skal ikke være fuktig. 

Gaarder forklarer at veden avgir mer sot hvis den er fuktig, og at denne soten kan feste seg i pipa, som igjen kan ta fyr. 

– Videre skal du legge veden lagvis oppå hverandre med luft i mellom. Det er også viktig at du ikke bruker alt for store kubber, eller legger inn alt for mye ved i peisen, sier han. 

– Når det gjelder tennbriketter er det mange som tror at disse skal legges nederst. Men disse skal faktisk legges på toppen av bålet – slik at flammen kan spise seg nedover, fortsetter han. 

Gaarder forteller at det også er viktig med god lufting i peisen, helt til du får en fin flamme. Da kan du stenge trekken, og kose deg med varmen fra peisen. 

Gaarder har forståelse for dette kan virke noe komplisert. 

– Men når du først fyrer på en trygg måte, er det lite grunn til bekymring, avslutter han. 

 

Ti praktiske tips for å unngå de vanligste brannskadene:

1.  Ikke la små barn oppholde seg ved en komfyr som er i bruk.

2. La kjelehåndtak peke innover.

3. Monter barnesikring på stikkontakter.

4. Pass på å avgrense barns tilgang til peis og andre ting med varme overflater.

5. Ikke ha duker på bordet som barn lett kan dra i.

6. Vær bevisst på hvor og hvordan du løfter og bærer te/kaffe og varme gryter. Ikke gjør dette direkte over eller i nærhet av barn.

7. Pass på at barn ikke kan tappe brennhett vann fra krana. Juster gjerne ned temperaturen på vannet fra berederen.

8. Oppbevar fyrtøy på en trygg måte.

9. Bensin må aldri brukes som tennvæske.

10. Etterfyll ikke rødsprit på et apparat som akkurat har vært i bruk.

Kilde: Norsk Brannvernforening

Hjelpe de uheldige

Til tross for at mange tar forhåndsregler før de tenner stearinlys og fyrer i peisen, er det likevel mange som skader seg. En kartlegging har avdekket omfanget av brannskader i Norge. Den viser blant annet at 15 000 personer får medisinsk behandling for brannskader årlig (2017). 

Leder i Norsk Forening for Brannskadde Monica Hansen jobber for å hjelpe nettopp dem som har vært uheldige. Hun forklarer at dette er en forening som ønsker å gi håp, fordi man ofte kan føle seg alene i en slik situasjon. 


Leder i Norsk Forening for Brannskadde: Monica Hansen. Foto: Privat.

– Jeg tror man trenger å finne noen som rett og slett forstår hva det er man står i. Dette gjelder den brannskadde, men også de pårørende. 

20/20 regelen

Hansen forteller videre at Norsk Forening for Branskadde ønsker å formidle budskapet om hva som er viktig å huske på når det først går galt: 

– Hvis det oppstår en akutt sitasjon hvor du, eller noen andre brenner deg, er det viktigste å kjøle ned skaden så fort som mulig. 20/20 regelen er rett og slett det viktigste du kan huske på. Denne regelen går ut på 20 minutter avkjøling i 20 grader celsius. Dette kan jeg ikke få understrekt nok, avslutter Hansen.