Hvordan kan du holde de uvelkomne gjestene unna? FOTO: Bruce Fingerhood (CC BY-NC 2.0), Flickr

Ikke la dem flytte inn! Slik kan du holde gnagerne unna.

Når lufta blir kaldere og nedbøret er hyppig, er det ikke bare mennesker som søker ly inne i varmen. Byens rotter trenger seg lett gjennom sprekker, og kanskje inn i din bod?
Tirsdag, 29 november, 2022 - 09:36

Mennesket og rotten har levd i tilknytting til hverandre i lang tid, men ofte er det rotten som får mer ut av dette forholdet enn mennesket. I dag er rotter sett på som et skadedyr som kan påføre både helsemessig og økonomisk skade i en husstand. Dermed er det lurt å ha noen triks i ermet for å forebygge å få besøk av denne uvelkomne gjesten. 

Avfall på avveie

I utgangspunktet er byen mer atraktiv for skadedyr som rotter, på grunn av tettere bebyggelse og mer avfall. Dermed er det spesielt viktig å passe på at søppelet ikke kommer på avveie. 

— Bymiljøetatens viktigste oppfordring er at folk må benytte avfallsdunkene – avfall (både matrester og emballasje) på avveie er hovedårsaken til at rotter kommer opp i bybildet, understreker Liv Eggebø, som er bymiljøetatens pressevakt. 

Men selv om man skulle passet på at avfallet kommer i søppeldunkene, har flere reagert på at kommunens avfallsdunker er for rottevennlige. På nettsiden til kommunen kan man finne en forespørsel fra bysttyrerepresentant Britt Fossum, at byrådet bør vurdere å bytte ut dunkene som ikke er rottesikre. 

Byrådet påpeker at de jobber med saken, og er på utkikk etter nye løsninger. De gjennomførte blant annet et pilotprosjekt med “smarte avfallsbeholdere” enkelte steder i byen i perioden 2019-2021. 

— Disse beholderne har et design som gjør det umulig for rotter å krype opp i beholderne. Beholderne har en sensor som registrerer og sender sanntids- informasjon om fyllingsgrad for hver enkelt beholder, og mulighet til å komprimere avfallet når fyllingsgraden når et visst punkt, skriver byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav i sitt svar til forespørselen. 

I flere bydelsgrupper er det også en del innlegg om folk som setter igjen mat til fulger eller rådyr. Mange er frustrerte fordi denne maten i realitet blir mat for rottene. 


Flere i kommentarfeltet påpeker at maten både tiltrekker seg rotter, og er skadelig for rådyr og fugler. FOTO: Skjermdump fra kommentarfelt i en offentlig facebookgruppe

Forebygging i hjemmet

Selv om avfallet i fellessområder har mye å si for rotteaktiviteten, er det nok de vanlige beboerne som oppdager en eventuelt økt aktivitet. 

— Bymiljøetaten har ikke merket noen veldig stor forskjell med tranke på rotter i bybildet. Dette merkes sannsynligvis bedre av gårdeiere, sameier m.m. i sentrumsområdene, påpeker pressekontakt Eggebø. 

Derfor er det viktig å forsikre seg gode rutiner i sitt hjem og borettslag. Her har mattilsynet et par tips. De er ute på tilsyn i næringsmiddelbedrifter som spisesteder, men mange av tipsene kan like så godt annvendes til private hjem. Mattilsynets pressevakt Inger-Marie Øymo henviser til punkt 2.5 i deres “Smilefjesordning”, som handler om forebygging og bekjemping av skadedyr. Der står det blant annet “Virksomheten må derfor ha fokus på forebyggende tiltak som å holde dører og vinduer lukket, holde ventilasjonskanaler og mulige tilholdssteder rene og holde god orden utenfor bygningen.”.

Et sted rotter trives er blant annet bod eller kjeller. Mattilsynets tips om å holde eventuelle dører og vinduer lukket er høyst relevant. Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune kommer med lignende tips. 

— Folk kan tette bod og kjellere, slik at rottene ikke kommer inn. Det er viktig at man har det ryddig rundt seg, særlig søppelstativet. Det er også lurt å plukke opp nedfallsfrukt og fjerne hageavfall. Rotter spiser stort sett alt og det er viktig at man begrenser tilgangen til mat for rottene, sier funksjonsleder i ledningsdrift avløp, Anna-Lena Beschorner. 

Hun betrygger likevel om at dte ikke nødvendigvis blir flere rotter bare fordi det blir kaldere. 

— Det er veldig opp og ned med rottemeldinger. Noen dager får vi flere og så får vi ingen i flere uker. Så dette er veldig variabelt, forteller hun. 

Rottene har flyttet inn, hva skjer videre?

Om du har vært såpass uheldig at du har fått rotteproblemer, kan noen av tipsene til forbygging fortsatt hjelpe, med å gjøre boligen uattraktiv for rottene å oppholde seg. Ellers kan du vurdere å ta kontakt med en skadedyrsbedrift for konsultasjon eller fjerning av skadedyrene. 

Emneord: