Influensasesongen er snart i gang. Foto: Karolina Rusov-Hansen

Snart influensasesong - dette bør du vite

Årets influensasesong blir den første uten smittetiltak siden pandemistart. — Dette kan føre til at influensaen rammer befolkningen hardere i år enn tidligere, sier farmasøyt Liv Vidas.
Torsdag, 3 november, 2022 - 11:13

Influensasesongen er snart i gang for fullt, denne gangen uten smitteforebyggende tiltak i samfunnet. Farmasøyt og bestyrer Liv Vidas på Vitusapotek Volvat mener at lite immunitet i befolkningen kombinert med ingen smittetiltak kan føre til at årets influensasesong rammer enda hardere enn før. 


Farmasøyt og bestyrer på Vitusapotek Volvat, Liv Vidas. Foto: Privat

— Under pandemien var vi ekstra flinke til å holde avstand, vaske hender, bruke munnbind, holde oss hjemme når vi får symptomer på sykdom og skjerme de som rammes hardest av sykdom. Disse tiltakene hjalp også mot influensasmitte og dermed har det vært færre som har smittet av influensa under pandemien, sier Vidas. 

Hun forteller videre at kroppen danner et naturlig immunforsvar når den får influensa, og at de lave smittetallene under pandemien har ført til lite immunitet i befolkningen. 

Hva kan man gjøre for å styrke immuniteten sin mot influensa?

— Nettopp fordi det kan bli et hardere influensa-år enn før vil det være viktig å bygge opp immuniteten sin med vaksine. Slik kan man unngå sykdom eller å bli rammet hardt av sykdommen om man skulle bli smittet likevel, sier Vidas. 

Hun legger til at dette ikke bare vil beskytte den som tar vaksinen, men også de rundt med dårlig immunforsvar og de som ikke kan ta vaksinen selv. 

— Vi har mange kunder som kommer innom og er interesserte i å få satt vaksinen, i alle aldre. Vaksinen er anbefalt å ta allerede fra midten av oktober, sier hun. 

Den siste måneden har Vitusapotek satt over 25.000 influensavaksiner. 

Tips for å unngå smitte

— For de som ikke vil eller kan ta vaksinen er det fint å fortsette med de smitteforebyggende rådene vi har lært til nå under pandemien, så man ikke smitter eller smittes av andre med influensa eller annen sykdom, forteller hun. 

Forebyggende tiltak Vidas synes det er fint å huske på er å vaske eller sprite hender, holde avstand til personer med symptomer, bli hjemme ved symptomer og bruke munnbind. Hun mener at det ellers er viktig å ta vare på eget immunforsvar ved å få nok søvn, spise variert og drikke nok vann. 


Selma Skotheim (19). Foto: Karolina Rusov-Hansen

Tar vaksinen for andre

Student Selma Skotheim kommer til å ta influensavaksinen for å bidra til å beskytte de rundt seg. 

— Jeg er ikke særlig redd for influensa selv, men jeg kommer til å ta vaksinen for å beskytte de som er mer utsatt, som for eksempel besteforeldrene mine, sier hun. 

Skotheim forteller at hun hadde samme tankegang under pandemien, og at hun synes det er fint å kunne bidra til at de som er mer utsatt enn seg selv kan føle seg tryggere i slike situasjoner som dette.