Einar Wilhelmsen er kritisk til det økende kjøttforbruket. Foto: Nicklas Knudsen

– Ingen god nyhet

Ny undersøkelse viser at nordmenns kjøttforbruk har økt det siste året. Dårlig nytt, mener Oslo MDG. De viser til kommunens mål om å halvere kjøttforbruket.
Lørdag, 5 november, 2022 - 21:56

Nordmenn spiser nå mer kjøtt en tidligere, det viser en fersk rapport fra Animalia. Kjøttforbruket har økt med 6% det siste året. Oslo MDG reagerer på rapportens resultat.

Nordmenns kjøttforbruk

Årlig gir Animalia ut en rapport om kjøttets tilstand. Den ferske rapporten for 2022 viser et økt kjøttforbruk blant nordmenn:                             

- Kjøttforbruket ligger på 54,9 kg per person i året. Dette tilsvarer en økning på 6% fra året før.

- Forbruket per person tilsvarte i gjennomsnitt ca. 800 g rødt kjøtt per uke, som er over maksanbefalingen i kostrådene (500 g).

Ønsker å halvere kjøttforbruket

– Vi er helt nødt til å redusere det enorme forbruket vårt av kjøtt, så dette er ingen god nyhet, sier Einar Wilhelmsen.

Wilhelmsen er finansbyråd fra MDG, og er skuffet over det økende kjøttforbruket. Han påpeker at Oslo kommune har som mål å halvere kjøttforbruket.

– I Oslo kommune har vi som mål å halvere kjøttforbruket, noe jeg mener er ganske ukontroversielt, sier Wilhelmsen.


Einar Wilhelmsen er kritisk til det økende kjøttforbruket. Foto: Nicklas Knudsen

Wilhelmsen forklarer at enkeltpersoner må være bevisste på eget kjøttforbruk. Han mener også at staten må slutte å subsidiere
kjøttkonsumet, sammenlignet med konsumet av frukt og grønt. Dette er viktig av flere grunner, mener han.

– Både på grunn av klima, og av naturhensyn, sier Wilhelmsen.

Ønsker å spise mindre kjøtt

– Jeg er dessverre lite bevisst på eget kjøttbruk, sier Amalie Hole Munk.

Munk er student ved OsloMet. Hun forteller at hun gjerne vil spise mer vegetar, men at kjøtt ofte er den enkleste løsningen.

– Jeg har ingenting imot å spise vegetar. For meg er det bare kjøtt det enkleste, siden jeg kan flest retter med det i. Når man har som vane å spise mindre kjøtt, er det vanskelig å være kreativ når det som er «hovedingrediensen» fjernes, sier Munk.

Munk er positiv til kommunens forslag til å halvere kjøttforbruket, men er usikker på hvordan det skal gjennomføres.

– Det er veldig fint at Oslo kommune ønsker å redusere kjøttforbruket, men jeg lurer hvilke tiltak de skal iverksette for å nå målet. Jeg er åpen for å spise mindre kjøtt, men det tviler jeg på at alle er, sier hun.


Kjøttutvalg i OsloMet-kantinen. Foto: Ingerid Frogner Forvik

 

Emneord: