Ingen pengemaskin for sportsforhandlerne

Fotballmesterskap er normalt sett høysesong for salg av drakter. I år kan derimot butikkene fortelle om lite pågang.
Mandag, 28 november, 2022 - 21:54

Det mye omstridte fotballmesterskapet i Qatar er godt i gang. Men det har ikke sportsbutikker i Oslo merket i samme grad som under tidligere VM. 

– Vi har definitivt solgt færre drakter i forbindelse med dette VM, enn hva vi har gjort før. Det har nok noe å gjøre med alle kontroversene rundt mesterskapet, sier Nicolai, butikkansatt ved Torshov Sport. 


FOTO: Ingrid Heier Jorstad

Ingen vanlig fotballfest

Debatten rundt vertslandet, Qatar, har pågått i mange måneder. Menneskerettighetssituasjonen i landet og den korrupte tildelingen av mesterskapet har vært i fokus, og flere har valgt å boikotte “fotballfesten”. I en holdningsundersøkelse gjort av Amnesty, svarte 47 prosent ut av drøye 1000 personer, at de ikke ville se en eneste VM-kamp. 

Dennis Heffermehl som driver Fotballshop på Oslo City, er enig i at rammene rundt mesterskapet antakelig har hatt innvirkning på draktsalget. Han trekker også frem det varme klima i Qatar som har ført til at de måtte legge VM til senhøsten til senhøsten- tidlig vinter.

– Vanligvis blir fotball-VM avholdt i juni og juli. Det er klart at det ligger mer til rette for at folk kan løpe rundt i fotballdrakter når det er varmt, enn nå når det snart er snø på bakken.

Heffermehl sier videre at de foreløpig ikke vet hvordan den endelige oppslutningen vil se ut, sammenlignet med tidligere år. 

– De fleste salgene av fotballdrakter i forbindelse med VM, skjer underveis i mesterskapet. Derfor er det for tidlig å si noe om den totale utvikling. Men foreløpig har det ikke vært noe særlig trykk, sier han til Journalen.

Favorittene

Både Torshov Sport og Fotballshop opplyser imidlertid at det går flere landslagsdrakter enn klubbdrakter nå som turneringen er i gang. Det er særlig to land som er populære.

– Vi selger mest av England og Frankrike. Nummer 10 for Frankrike, Kylian Mbappé, er den mest ettertraktrede, sier Nicolai.

 


Den engelske VM-drakten er populær. FOTO: Ingrid Heier Jorstad


Den engelske VM-drakten er populær. FOTO: Ingrid Heier Jorstad

 

Emneord: