Udi Shlomo på Naustet

Det var mye god stemning og mye god musikk når jazzmusiker Udi Shlomo holdt konsert på SALT på Halloween.
Onsdag, 2 november, 2022 - 14:53

Det er en sur oktoberkveld, og regnet sildrer ned. Faktisk er det Halloween i dag, og ute i kulda går barn i flokk for å samle godteri i bøtter og spann. Men inne i varmen på SALT er det lun jazz som gjelder, servert rett fra kilden.  Udi Shlomo og bandet hans holdt konsert i et intimt lokale, og fylte rommet med flærrende soloer og varme klanger.  

“Det er deilig å komme inn i varmen å høre på litt jazz”


Naustet har ikke fått navnet sitt uten grunn. Det lille huset byr på båter i taket, og en rund klang. Foto: Einar Nygaard

Nye låter og nytt band

Kveldens band har ikke spilt sammen så lenge, bare siden august i år. Udi slapp et album i 2021, men av musikerne fra det albumet er det bare saxofonist Omri Abramov som er igjen. Alle de andre medlemene er nye tilskudd, med Oscar Andreas Haug på trompet, Philip Edwards Granly på piano, og Andreas Svabø på kontrabass. Det skal allikevel godt gjøres å høre at kvintetten ikke har spilt sammen lenger. 

– Du spiller med relativt unge musikere. Du er jo relativt ung selv, kanskje, men-

– Å, jeg er nok ikke så ung lenger, jeg blir snart 46, smiler han. Jeg tenker ikke så mye på alder i jazz. Er de flinke, så vil jeg spille med dem. Ofte opplever jeg at jeg får nye inntrykk av å spille med unge musikere. Sånn sett er jazzen “ageless”. 

– Konserten besto nesten utelukkende av egenskrevne låter, hvordan er det å fremføre musikk du har skrevet selv?


Uti ledet bandet med stø hånd fra trommesettet. Foto: Einar Nygaard

– Man føler seg nok mere utsatt. Jeg opplever at jeg er mere nervøs når jeg spiller egen musikk, for det er mer personlig. Man føler seg knyttet til musikken man spiller, og publikums reaksjon til det. Så av og til kan det være deilig å spille andres musikk også, for å få et lite avbrekk, sier han og smiler. 

Personlig musikk

Kun én låt i kveldens repertoar er ikke egenskrevet, selv om det er Udi som har satt sammen stykket. Musikken baserer seg på folketoner fra Israel, og Udi forklarer at han ofte bruker bakgrunnen sin i musikken sin. En låt er inspirert av en bakketopp utenfor Israel, en annen handler om en jødisk “høvding”. 

– Jeg bruker ofte minner, bilder og følelser når jeg skriver, og lar meg inspirere av steder fra barndommen for eksempel. 

– Opplever du at det er enklere å lage melodier som er inspirert av minner og følelser enn å kun basere dem på et melodisk tema?

– Jeg vet ikke om jeg kan skille minner og følelsene tilknyttet dem fra musikken min, det er vel alltid en del av det jeg gjør og det jeg skriver. 

Publikummer Fredrik, som også er broren til bassisten, sier det er deilig å komme inn i varmen og høre på litt jazz.

– Det var dritbra, det var skikkelig fint å komme.

– Er du stolt av broren din?

– Jeg er ekstremt stolt, sier han og smiler.