For Jacob gir det å eie få ting en god indre følelse. Det gjør at han kan fokusere mer på ting som gir livet hans mening. Foto: Andrea Evjen

Flere ønsker å leve minimalistisk: Jacob (23) eier mindre enn de fleste

Helt siden barndommen har Jacob vært opptatt av å ha orden i sakene sine. I tenårene utviklet dette seg til en minimalistisk livsstil. Nå ønsker han å eie så lite som mulig, og kun ha det som er nødvendig.
Mandag, 7 november, 2022 - 09:40

Minimalisme er tidlige kjent som en kunstretning, men brukes nå også for å omtale en livsstil. En minimalist eier ofte få ting, og tingene personen eier skal gjerne ha en spesiell verdi.

– Jeg har siden barndommen satt pris på å ha orden i tingene mine, og effekten har blitt til at jeg er veldig bevisst på hva jeg trenger. Etter å ha levd slik en stund fant jeg ut av konseptet minimalisme, og har funnet mye inspirasjon derfra, forteller Jacob.

Det finnes mange grunner til at folk ønsker å leve med færre ting. Mange oppfatter konseptet som et grønt og bærekraftig prosjekt, et motsvar til dagens forbrukssamfunn.

– Jeg har det så mye mer komfortabelt med færre ting. Minimalisme for meg er behovsdrevet og kommer fra en indre motivasjon. Den bærekraftige fordelen ved det er en stor bonus, men ikke pådriveren til min minimalistiske livsstil, sier Jacob.


Dette er tingene Jacob har prioritert å ha i skapet på soverommet sitt. Foto: Andrea Evjen

Feiloppfattet begrep

Jacob forteller at samfunnet ofte misforstår hva en minimalistisk livsstil innebærer. For mange kan livsstilen virke skremmende, fordi man er redd man må kvitte seg med alt man eier.

– Minimalisme handler ikke om å ha færrest mulig ting, men være ekstremt bevisst på hva man faktisk trenger, og hva som gir verdi og ikke gjør det. En typisk feiloppfatning er at for å redusere tingene man eier, så må man kvitte seg med ting man elsker.

Han forteller at man skal få lov til å beholde ting som gir livet mening og verdi. Dersom du elsker bøker, trenger du ikke kvitte deg med bøkene og bokhyllen. Det handler om prioriteringer, og å beholde det som gir deg glede.

– Hvis man er disiplinert og god til å kvitte seg med det som ikke gir livet en mening, eller verdi, fører det ofte til at man står igjen med få ting. Da står man igjen med det man faktisk trenger.

Selv har han nettopp kjøpt nye airpods.

– Jeg har vært så glad i de jeg har hatt tidligere. For meg var det en stor verdi i å kjøpe en ny og bedre utgave, og som hever musikkvaliteten. Men jeg kjøper bare nye ting dersom jeg er sikker på at det vil gi meg en langvarig glede, forteller han.


På rommet til Jacob er det nesten helt tom. Rommet består av en seng og et lite skap. Foto: Andrea Evjen

Tenk godt gjennom nye kjøp

Før Jacob kjøper noe nytt, må han være sikker på at han har et behov for tingen. Han forteller om noen tankeprosesser som kan være lure å gå i gjennom før man kjøper noe nytt.

– Du burde tenke over om det er et kjøp du selv har merket at du har behov for. Det er veldig avslørende, for ofte har man kanskje blitt påvirket av for eksempel reklame, venner eller for eksempel Instagram. Dette er første tankeprosessen man burde gjennom før man kjøper noe nytt.

Han forteller at den andre teknikken kan være å avvente kjøpet i noen uker, dersom det ikke er et akutt behov.

– Det skreller av mange impulskjøp, om et par uker har du kanskje ikke så lyst på eller behov for den tingen lenger.

Jacob mener det også er viktig å reflektere rundt hvordan det nye kjøpet vil gjøre en endring i livet ditt.

– Vil det nye kjøpet gjøre livet annerledes eller bedre? Du ser for eksempel den samme tiden på hvilken som helst klokke, da trenger du ikke en ny klokke fordi du synes den er fin, sier han.

Ved å eie få ting, har han råd til å investere i ting med bedre kvalitet og holdbarhet.

– Når man kjøper så sjeldent, får man bedre råd til å kjøpe dyrere. Siden jeg er så bevisst på hva jeg kjøper, gjør at jeg alltid mye research før jeg skal kjøpe nytt. Det gjør at jeg gjør litt større kjøp, men i høyere kvalitet.


Jacob liker å utfordre seg selv på nye måter å tenke på. Ved å eie få klesplagg, må man tenke praktisk og smart. Foto: Andrea Evjen

Tips til deg som ønsker å eie mindre

Jacob har gjennom hele oppveksten vært bevisst på hva han eier og trenger, og har derfor ikke trengt å kvitte seg med store mengder. Han forteller at dersom du starter med dette i voksen alder, vil det være en mye større og vanskeligere prosess.

– Mitt første tips er å bare begynne. Ikke tenk at du dag to skal ha kvittet deg med alt. Start med å se igjennom tingene dine, trenger du ti bukser?

The Minimalists, som består av Joshua Fields Millburn and Ryan Nicodemu, er to av pionerene innenfor livsstilen. De har utarbeidet en god teknikk for å kvitte seg med ting man ikke trenger, som de kaller for flyttefest.

– Denne teknikken krever tid og innsats, men den er veldig effektiv. Du skal flytte alle tingene dine i merkede pappesker, som om du faktisk skal flytte. Når du trenger noe, henter du det ut av pappesken. Etter noen måneder vil det antageligvis ligge mye igjen i eskene.

Teknikken kan brukes i forskjellige varianter. Du kan også legge bort ting du er usikker på om du trenger i esker, og legge det vekk på loftet eller i boden. 

– Dette gjør jeg ofte for å avklare om det er noe jeg faktisk trenger. Om jeg ikke henter det ut igjen, er det en indikasjon på at jeg kan kvitte meg med det. Dette er et godt tips hvis det er noe som er vanskelig å kvitte seg med, eller man er usikker på om man trenger. 

Dersom du har noen andre du kjenner som også vil kvitte seg med ting, kan man bruke en teknikk som inkluderer konkurranseelement.

– Denne teknikken er brutal, men ekstremt effektiv. Du skal konkurrere om å komme lengst mulig, da kan man gjerne friste med en premie til vinneren. På dag en skal du kvitte deg med en ting, dag to kvitte deg med to ting, dag tre med tre ting osv. Denne er ekstremt effektiv, og her er det mye som ryker. På dag 20 skal du kvitte deg med 20 ting, og da har du allerede kvittet deg med store mengder ting.

Mange ulike gevinster ved å leve minimalistisk


Klockner ser flere gevinster ved å leve minimalistisk. Foto: privat

Christian Klockner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder på NTNU. Forskningsprosjektene hans har fokusert på bærekraftig konsumentatferd, psykologiske faktorer knyttet til klimaforandringer og modeller/intervensjoner som skal forandre atferd.

Klockner svarer i en e-post til Journalen hvorfor han tror minimalisme er en voksende trend.

– Det blir flere og flere som skjønner at samfunnsmodellen vår som er bygget på vekst ikke fungerer på lang sikt. En måte å gjøre noe med det som individ er å begrense egen konsum, og finne ut med hvor lite man kan leve et godt liv med. Muligheten for å uttrykke sin identitet som annerledes enn mainstream, spiller sikkert også en rolle. Det å minimere sine behov kan også være en spirituell reise, som gir dem som gjør det en transcedentell erfaring, forteller Klockner.

Professoren forteller at miljøbevisste får en god følelse av å virkelig minimere sitt fotavtrykk.

– Men det kan dessuten også være en spirituell erfaring ved å begrense seg, noe som mange religioner er en praksis i perioder, og utforske hva man virkelig trenger.

Klockner tror det finnes mange bakenforliggende motivasjoner til å leve minimalistisk, i tillegg til klimagevinsten.

– Konsumkritikk kan være en årsak, et ønske å se på immaterielle ting framfor materielle, et ønske om å utforske grenser, om å være annerledes, og å redusere avhengigheter. Som minimalist trenger du ikke mye penger, og du kan blant annet flytte lett osv., forteller Klockner.