Kirkens Bymisjon og privatpersoner på Finn.no viser at de er her for å hjelpe. FOTO: Emilie Fyhn

Alene i julen? Disse er her for å hjelpe deg

Kirkens bymisjon, privatpersoner og andre organisasjoner hjelper folk som trenger det litt ekstra nå i juletider.
Fredag, 25 november, 2022 - 13:09


Assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Johannes Heggland. FOTO: Kirken Bymisjon 

Julen er kjent som høytiden der venner og familie samles for å feire og spise god mat. Dette er ikke likt for alle. Noen har flyttet og kommer seg ikke hjem til jul, noen har ikke penger, mens andre er helt alene. 

Kirkens Bymisjon har vært tilstede i Oslo helt siden 1855. Arrangementer i forbindelse med jul er en gammel tradisjon, og er en rød tråd gjennom deres historie. 

En sårbar tid for mange

Johannes Heggland som jobber i Kirkens Bymisjon forteller at jula er en ekstra sårbar tid for mange. Derfor inviteres det til måltider og fellesskap mange steder rundt omkring i landet, både før og i julehøytiden, i regi av kirkens bymisjon. 

– Arrangementene varierer ut fra lokale behov og muligheter. Måltider og fellesskap rundt bordet hører sammen, sier Heggland

Videre forteller han at de også i noen tilfeller deler ut matposer som kan hjelpe de som vil lage en jul hjemme. 

– Det gjøres mye for å bøte på ensomhet og sårbarhet med fellesskap og inkludering. 

Større pågang

Denne høsten er ikke lik de andre, og flere trenger bistand nå. I takt med økte priser og renter tror Johannes Heggland at vi om en stund vil se statistikk på at fattigdomsutfordringen har økt. 

– Denne høsten har jeg fått meldinger fra mange deler av landet om at pågangen av mennesker som trenger bistand, for eksempel mat eller andre varer, har økt betraktlig. 

En annerledes julaften


Kristin Tøsse Løvseth gleder seg til en annerledes julaften. FOTO: Privat

Noen andre som ønsker å skape glede hos fremmede denne jula er paret Øyvind Øvsthus og Kristin Tøsse Løvseth. I år har de ikke barna sine hjemme, og ønsker derfor å gjøre noe annerledes i julen som kommer.

– Vi snakket om hvordan vi skulle feire jul uten barn. Det var der ideen kom opp. At det sitter folk rundt omkring som er uten barn eller kanskje familie på julaften, forteller Øyvind Øvsthus. 

Videre forteller paret at de ikke gjør dette bare for å hjelpe andre, men at de heller vil kalle det å glede noen andre. 

– Samtidig er det av egen interesse også. Vi er sosiale og synes det er hyggelig å kunne lage en litt annerledes julaften, legger Øvsthus til.


Øyvind Øvsthus håper flere tør å ta kontakt på Finn.no. FOTO: Privat

“Hjelp til jul”

Paret har så langt fått én melding fra én person som jobber turnus og ikke får mulighet til å reise hjem til jul, ettersom at familien bor langt unna. De er bekymret for at andre ikke vil ta kontakt, da innlegget deres ligger under kategorien “Hjelp til jul”

– Vi har plass til flere og håper ikke kategorien “Hjelp til jul” stopper folk til å ta kontakt. Et ønske om å feire julaften med noen er eneste grunnen du trenger for å ta kontakt, sier Øvsthus.

Paret avlsutter med å fortelle at de gleder seg til en annerledes jul med nye bekjentskaper.