Vålerengen pikekor sang julen inn. FOTO: Kristin Hovda

Julestemning i hagen

Julen startet tidlig med det årlige julemarkedet i botanisk hage.
Mandag, 28 november, 2022 - 11:59

Lørdag formiddag den 26. november arrangerte Botanisk hages venner sitt årlige julemarked i botanisk hage. Her kunne man få kjøpt alt fra varme vafler til strikketøy. Julemarkedet har blitt svært populært med årene, og oppmøtet av besøkende og selgere var stort.

Samler inn penger til botanisk hage

– Alt det vi gjør og får inn av penger, det går tilbake til botanisk hage, sier Trine Nervum, medlem i Botanisk hages venner.

Trine Nervum og Anne-Brit Elvestad forteller at Botanisk hages venner er en venneforening som ble stiftet i 1986. Ved å arrangere julemarkedet samler de inn penger til ulike prosjekter i botanisk hage som går utenfor budsjettet. For eksempel kan de samle inn penger til gartnernes utenlandsturer for å samle inn frø til hagen.

– Alle som jobber i botanisk hages venner og alt vi gjør, er frivillig, sier Trine.


Trine Nervum (venstre) og Anne-Brit Elvestad (høyre) hadde det travelt med å stelle i stand markedet. Ved å servere varme vafler og kaffe holdt de seg varme i regnværet. FOTO: Kristin Hovda 

Stor etterspørsel

Arrangeringen av julemarkedet begynte for mange år siden i det små på Tøyen hovedgård. Da var det ikke Botanisk hages venner som arrangerte det. Etterhvert som det ble mer populært, ble det flyttet ut på gårdsplassen.

– I dag er det “bare” vi som arrangerer markedet. Vi selger selv vafler og varm drikke, men alle bodene som du ser er det folk som leier. De kommer med sine ting og selger alt fra strikketøy til keramikk, sier Trine.

Trine og Anne-Brit forteller at det idag er plass til 35 boder, pluss boden venneforeningen selv styrer.

– De første årene jeg var med så fikk jo alle bodene plass, men nå har det bare ballet seg på. Vi har til og med søknadsfrist, så i år har vi i underkant av 30 på venteliste, sier Trine.


I denne boden kunne man kjøpe fargerik keramikk av Aleksandria og Aleksandria. FOTO: Kristin Hovda 


I boden til Bjørg Myklebust ble det solgt pepperkaker og syltetøy. En smakebit var lov. FOTO: Kristin Hovda 

– Poenget vårt er å øke inntektene til botanisk hage, så det er en fin mulighet å leie ut bodene, sier Anne-Brit.

Til tross for den store etterspørselen, har de valgt å ikke utvide markedet mer.

– Når vi er frivillige, så må vi jo ha bord og telt til alle bodene. Vi har kjøpt inn nok til de bodene som er her nå, men et sted må man sette grensen. Vi kunne etterhvert fylt opp hele hagen for å sette det på spissen, men vi skal jo håndtere det også, sier Trine.


Ingunn Froknestad solgte strikkede luer og votter. FOTO: Kristin Hovda 


Martin Storhaug solgte print og hjemmelaget julepynt. FOTO: Kristin Hovda 

Gode tilbakemeldinger

– Vi pleier å være veldig heldige med masse fornøyde kunder og selgere. Mange av selgerne kommer igjen og søker år etter år. Hadde de ikke vært fornøyde, hadde dem ikke kommet igjen som de gjør, sier Trine.

– På slutten av dagen så går vi rundt og spør alle sammen, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger, sier Anne-Brit.


Mange møtte opp til tross for det grå været. FOTO: Kristin Hovda 

Kor, hest og gåing rundt juletreet

Det har blitt tradisjon at Vålerengen pikekor synger hvert år på julemarkedet. De leier også inn en hest fra Kampen økologiske barnebondegård. 

– Hesten er forsåvidt et tapsprosjekt, men det er et hyggelig tilbud for barna å være med på, sier Anne-Brit.

– Det er ikke bare de små som blir glad når de ser at hesten kommer, vi som er litt større blir også helt “oi, hest i hagen”. Det er jo ikke akkurat hverdagslig at det går en hest rundt her, smiler Trine.

– Han er gammel og god, så vi bare gruer oss til den dagen han skal pensjoneres, sier Anne-Brit.


Både store og små gikk rundt juletreet med Vålerenga pikekor. FOTO: Kristin Hovda. 


En runde rundt i hagen med hesten var populært blant de små. FOTO:  Kristin Hovda


Julenissen kom også på besøk, eller? FOTO:  Kristin Hovda