Jul i Vinterland er fylt opp med folk og bringer julestemning. FOTO: Emilie Fyhn

Julestemning i gata

Det er pyntet til jul i hele Norges storstue, Spikersuppa på Karl Johan. Arrangør forventer rekord.
Torsdag, 24 november, 2022 - 13:14

Etter mange år med erfaring fra julearrangement i Dublin og Winterwonderland i London, bestemte Lund Gruppen seg for å bringe samme julestemning til Norge. 

– Etter 12 år i Dublin og 10 år i London, ønsket vi som er et norsk firma siden 1895 å få noe til innen jul i Norge. Da var målet vårt å bli Nord-Europas største julemarked, forteller Aasmund Lund. 


Alle kan få en smakebit av julen ved at det er et lavterskeltilbud med gratis inngang, skøytebane og flere karuseller man kan ta seg en tur i. Foto: Emilie Fyhn

Lund Gruppen forteller at de har brukt mye penger for å få julemarkedet til å se norskt ut, og prøver å utvikle markedet hvert år.

– Dette er det åttende året vårt i Norge, og vi jobber hardt for at det fremtidige målet vårt kan være videre utvikling av arrangementet. 


Noen av bodene er fylt opp med tekstiler, og viser norskt håndtverk. FOTO: Emilie Fyhn

I år forventer Lund Gruppen rekordmange besøkende, og satser på enda flere besøkende enn de fikk i 2019, rett før vi gikk inn i en pandemi. 

– I 2019 hadde vi 2,6 millioner besøkende og i år forventer vi å lande på noe mellom 2,6-3 millioner. I år er markedet større og vi har mer plass. 


Gatene er lyst opp. Arrangør forteller at lysene går på led, og han bekymrer seg derfor ikke for høye strømpriser. FOTO: Emilie Fyhn

En annen som synes starten i vinterland har vært god er Anni Bo Kverum-Randsby. Hun er ansatt i vinterland og trives godt med jobben hun har fått. 

– Det har vært en veldig fin oppstart. Alt har gått veldig bra, også er det jo utrolig koselig her, forteller hun. 


En kollega og Anni Bo Kverum-Ransby ønsker folk velkommen med to store smil. FOTO: Emilie Fyhn

Kverum-Ransby har alltid likt Jul i vinterland og tenkte at året hadde kommet for at hun skulle søke jobb der selv.

– Jeg søkte også fikk jeg jobben. En jobbdag er veldig variert. Noen ganger er det utrolig mange folk her, mens andre ganger er det litt mer stille, sier hun.


En av mange boder som selger noe godt til forbigående. Juletradisjoner som brente mandler og karamelliserte epler er å tilby. FOTO: Emilie Fyhn

Anni Bo Kverum-Ransby sier seg enig med Lund Gruppen sine forventninger, og håper på enda flere besøkende.

– Jeg håper jo det kommer mye mer folk, og det gjør det nok også. Det er ofte i desember at folk trenger litt ekstra julestemning og kommer hit, sier Kverum-Ransby. 


Parkavdeling Oslo samarbeider med Lund gruppe, og ønsker å trekke folk til sentrum i juletider.  FOTO: Emilie Fyhn

Jul i vinterland blir stående helt frem til 2. januar og Asmund Lund legger til at arrangementet er et lavterskel tilbud med gratis inngang og skøytebane. Han satser på en fin tid videre så lenge været forblir bra. 


Arrangør deler at det ikke er lysningen som er dyrt, men at det er oppvarming og bodene som krever en del penger. FOTO: Emilie Fyhn