Spillerne er klare på scenen. FOTO: Marcus Sjåheim

Kan e-sport sammenlignes med sport?

For noen uker siden la EUs kulturkommisjon fram en rapport hvor de skrev at det ikke kan sammenlignes med vanlig sport. Det er ikke alle enig i.
Mandag, 7 november, 2022 - 10:03

På fredags kveld var det duket for finale i Liga Athletica, som var arrangert av SiO. Adrian Roalkvam var arrangementansvarlig for kvelden og delte sine tanker om e-sport.

– Hvis du hadde kommet her og sett scenen og kjent på atmosfæren på denne finalen så kan jeg garantere at du hadde sagt det var sport. Det er taktikk, ferdigheter og strategi, og jeg ser ingen grunn til å ikke kalle det sport.


Roalkvam forteller at det er en unik stemning på en slik turnering. Kveldens kamp hadde et engasjert publikum. FOTO: Marcus Sjåheim

I rapporten til EUs kulturkommisjon kommer det frem at de ser på e-sport og vanlig sport som to forskjellige sektorer. I begrunnelsen beskriver de at det er på grunn av utfordringene knyttet til eierskapet rundt spillene det konkurreres i. Det er ingen som har eierskap over en idrett som fotball, mens spill er eid og kommersielt drevet av selskaper som til enhver tid har full enerett til spillene det konkurreres i.


Adrian Roalkvam er prosjektmedarbeider i SiO og var ansvarlig for kveldens arrangement.
FOTO: Marcus Sjåheim

– Det er et godt poeng, og å skille det mellom e-sport og sport synes jeg ikke er et problem, så lenge det fortsatt kalles e-sport, og ikke bare gaming. Det at spillene er eid av enkelte bedrifter og selskap kan skape en etisk debatt om penger og alt det. Men spørsmålet om det er en sport føler jeg at må ligge i det som trengs for å spille det, svarer Roalkvam på spørsmål om rapporten.


Pokalen som går til kveldens vinnere, sammen med en pengepremie på 20 000kr.
FOTO: Marcus Sjåheim

Fikk besøk av YouTube-stjerne

Før kveldens turnering ble det holdt et innslag fra Joachim Haraldsen, bedre kjent som «Noobwork». Han har tidligere drevet en av Norges største YouTube kanaler, men satser nå stort på e-sport. Han er eieren av e-sportlaget «Heroic», som har hatt god suksess internasjonalt. Han fortalte om tidligere fysiske og psykiske plager han har hatt, veien hans til gaminglivet og senere YouTube, og hvordan han grunnla selskapet Omaken Sports som driver Heroic.

– Drømmen min er å skape e-sportens svar på Manchester United, forteller han under innslaget.


Joachim “Noobwork” Haraldsen deler sin historie. FOTO: Marcus Sjåheim

I andre halvdel av innslaget gikk ordet til Kim Tvedt, som er business developer for laget. Under presentasjonen ga han et innblikk i hverdagen til en e-sportutøver på toppnivå.


Kim Tvedt bruker en av lagets topputøvere som eksempel og forteller om en strukturert hverdag for utøverne. FOTO: Marcus Sjåheim

Enig med kulturkommisjonen

Erik Fossum er enig med EUs kulturkommisjon om temaet. Han er redaksjonssjef for Pressfire, en av Norges ledende nettaviser for spillrelaterte nyheter, anmeldelser og meninger. Han har tidligere skrevet flere saker og kronikker om temaet.

– EU sier at man ikke kan se på e-sport på samme måte som vanlig sport, og det er jeg enig i. Det er mange som har ment at e-sport er sidestilt med vanlig sport i og med at de trener mye med spill og har mye fokus på kosthold og så videre, og man har en konkurransedel og tenker at det er nok til at det er vanlig sport. Men det holder ikke, for e-sport har en haug med utfordringer som ikke finnes i vanlig sport. Og der har EU truffet spikeren på hodet og sett at det er noen som eier hver eneste e-sport [spill], og det er et stort problem fordi det er eierinteresser og det kommersielle produktet som er sporten.


Publikum følger godt med på kampen. FOTO: Marcus Sjåheim

– De forskjellige e-sportene [spillene] er sporter. EU sier ikke at det ikke er sport, de bare sier at man kan ikke kan behandle det som vanlig sport. Det er ingen som stopper deg fra å ta på fotballsko og gå ut i hagen for å sparke ball, mens i e-sport sitter det noen i toppen som bestemmer hvem som får lov til å ha turneringer, hvem som får lov til å delta og om e-sporten i det hele tatt skal eksistere. Riot Games kan i teorien trekke ut pluggen på Leauge of Legends hvis det ikke har nok spillere, og da forsvinner jo hele sporten.


Redaksjonssjefen i Pressfire, Erik Fossum. FOTO: Privat

Mener det snakkes for mye om e-sport

Fossum mener at det snakkes for mye om e-sport i den offentlige spilldiskusjonen med tanke på hvor mange i Norge som spiller dataspill på generell basis. Han forteller at det bare er en liten andel av spillere i Norge som deltar i turneringer, og ønsker heller at diskusjoner om spill som kultur skal bli løftet mer frem.

– Vi snakker altfor mye om e-sport egentlig. I Norge er det er veldig få som driver med det og ser på det sammenlignet med vanlig spilling. Likevel snakker vi masse om e-sport, og veldig lite om spill som kultur.


Vinnerne av kveldens turnering er godt fornøyd med seieren sin. FOTO: Marcus Sjåheim

 

Emneord: 
Tags: