Slik gikk studenten på halloweenfest. Foto:Privat

Kostymet måtte av for å unngå reaksjoner

En BI-student ble bedt om å ta av seg kostymet på vei til halloweenfest. Han var kledd ut som en sjeik for anledningen.
Torsdag, 3 november, 2022 - 10:00

 

På fredag var det halloweenfest for BI-studetnter på Lawo i Oslo. En student som har vært i kontakt med Journalen var på vei dit utkledd som sjeik da han fikk beskjed om å ta av seg kostymet. 

—På vei bort til utestedet kommer det en jente bort til meg og sier “hei du, det der er ikke greit å ha på”. Hun sa at mange kom til å reagere på kostymet, og føle seg ukomfortable, forteller han. 

Han tok av seg kostymet etter han fikk kommentar om at kostymet kunne være rasistisk. 

—Jeg tok av meg kostymet for å være hyggelig, og jeg vil jo ikke at noen skal kalle meg rasistisk. Det er faktisk ganske ubehagelig å høre.

Han forteller at han ikke var forberedt på at noen ville reagere slik.

—Alle må jo få kle seg ut som de vil, jeg så ikke på det som et krenkende eller rasistisk kostyme, sier han.  

Kommer du til å gjøre andre kostymevalg til neste år? 

—Jeg kommer nok ikke til å gå kledd som sjeik igjen nei, sier han. 

I følge Store Norske Leksikon er sjeik en ærestittel som kan bli gitt til stammeledere, overhodet i en storfamilie, eller religiøse ledere som har studert Koranen. Tittelen er knyttet til førislamsk tid.

Kostymesalg i endring

Cherin Martinsen er butikksjef på kostymeforetningen Standard. Hun kan fortelle at de ser en endring i salg av kostymer som er knyttet til en kultur. 

—Indianerkostymer har jo i hvertfall blitt helt “fy fy”, det er det ingen som tør å bruke lenger. Folk har nok kastet seg litt på “USA bølgen”. Vi har ikke tatt inn noe særlig av for eksempel indianerkostymer eller sjeikkostymer i år, sier hun. 

Martinsen sier at endringen i salg av slike kostymer begynte for noen år siden. Hun forteller at butikken begynte å motta sinte e-poster fra folk som reagerte på inidnaerkostymene. 

—Vi har faset ut noen av disse produktene. Vi ønsker jo ikke at noen skal bli lei seg eller fornærmet av kostymene vi selger, sier hun. 

Martinsen forteller at kostymet det ble solgt mest av i helgen var fangedrakter og FBI-kostymer.  


—Vi selger fortsatt tilbehør til de som ønsker å kle seg ut som for eksempel indianer, selv om vi ikke selger så mange kostymer lenger, sier butikksjef Cherin Martinsen. Foto: Dina Stieng Gaustad

 

Dette mener Antirasistisk Senter

Mange bruker begrepet kulturell apropriasjon om å kle seg ut i andre kulturer sine klesdrakter. Linda Tunuke Strandmyr er daglig leder ved Antirasitisk Senter. Hun har tidligere uttalt seg om saken til VG. 

—Unngå ethvert kostyme som tilhører noen andres kultur, eller å kle seg ut som en folkegruppe eller mennesker fra ulike land, sier Strandmyr til VG.

Journalen har forsøkt å komme i kontakt med Antirasitisk Senter for å få egne sitater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: