Krever at Norge tar ansvar

Forrige uke var det aksjonsuke mot det nye, omdiskuterte oljefeltet Wisting. Ungdomsorganisasjonen Changemaker arrangerte «Markering for klimarettferdighet og ansvar» tirsdag denne uken, hvor det blant annet ble holdt appeller mot Wisting-saken.

Demonstranter med paraplyer foran Stortinget
Demonstranter for klima møtte opp i regnet for markering tirsdag ettermiddag. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

Fra 6. til 18. november skal FNs klimakonferanse, COP27, avholdes i Egypt.

Rettferdig omstilling

Changemaker, og organisasjonene som stiller seg bak dette oppropet, krever at Norge tar ansvar for klimahandling under klimaforhandlingene.

– I Parisavtalen har vi blitt enige om vi skal få til en rettferdig omstilling, og det betyr at de som har mest ansvar for klimaendringene, skal betale mest for det også, forteller leder i Changemaker Naja Lynge Møretrø.

To stykk i pandakostyme med plakater
WWFs maskoter var på plass under markeringen. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

Bryter med Parisavtalen

Som følge av Parisavtalen står Norge pliktet til å kutte 50-55% av egne utslipp innen 2030. Samtidig planlegges det utbygging at et nytt oljefelt, Wisting, som vil kunne føre til oljeforurensning av sårbare områder rundt feltet.

Equinor skriver selv i rapport om sannsynlighet for kontakt mellom olje os is, at «Selv om beredskapstiltaket har gjennomgående god effekt i de årene man har analysert på, så vil ikke tiltaket sikre at olje ikke kan treffe is.»