Hos Norli Universitetsgata har de et stort utvalg med bøker som er anbefalt på TikTok. Foto: Vilde Aardahl Aas

Leseglede spres på sosiale medier

Bokinfluensere på TikTok og Instagram inspirer mange til å lese. Selv om dette har blitt populært blir folk fortsatt inspirert av venner og familie.
Mandag, 28 november, 2022 - 13:21

Hashtagen “bookstagram” og “booktok” blir brukt hyppig på plattformene Instagram og TikTok. Med et enkelt søk kan man finne sin nye favorittbok. Det er flere ulike bokinfluensere som dekker alle sjangre innen litteratur. Alt fra romantiske bøker til grøssere. Det er noe for alle.

Låner av venner

Selv om studentene Lin-Marie Falkenstein Tveita (20) og Marie Røsrud Graven (23) ikke aktivt oppsøker disse appene for inspirasjon, merker de forsatt at de blir påvirket av trenden. 

– Jeg blir mer påvirket av venner, forteller Tveita. 

Tveita forteller at hun har lest en del bøker som hun vet er populære på TikTok, men at disse anbefalingene har kommet fra venner. Hun har tidligere vært vant til bibliotek, men etter at hun flyttet til Oslo har hun begynt å kjøpe flere bøker. I kollektivet hvor hun bor er det flere leseglade mennesker og her finner hun ofte bøker. 


Lin-Marie Falkenstein Tveita (20) og Marie Røsrud Graven (23) liker å lese, selv i en hektisk studiehverdag. Foto: Vilde Aardahl Aas 

Populære bøker på BookTok akkurat nå

It Ends With Us av Colleen Hoover

The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid

The Song of Achilles av Madeline Miller

Du kan lese den fullstendige listen på Goodreads her

Lett å bli påvirket til å kjøpe bøker

Akkurat nå leser Tveita den populære boka «How to Kill Your Family» av Bella Mackie. Tidligere har hun lest «The Seven Husbands of Evelyn Hugo» av Taylor Jenkins Reid og «Where the Crawdads Sing» av Delia Owens. Alle tre bøkene har trendet på både Instagram og TikTok. 

Graven sier at hun også blir påvirket til å kjøpe populære bøker, men at de ofte blir stående. 

– Jeg har en veldig fin bokhylle, forteller hun med et smil. 

Akkurat nå leser Graven en gammel favoritt som hun leser på nytt. Hun leser «Sofies verden» av Jostein Gaarder. Hun liker også å lese de bøkene hun finner i bokhylla til mamma. 

Trender på TikTok

Studenten Kaja Preutz (25) jobber i Norli og hun har hatt ansvaret for hylla de har dedikert til TikTok-favoritter. Hun oppdaterte denne hylla utifra hva hun selv så på TikTok. Hun fant også inspirasjon på Booktok-siden på Norli sin nettside. 

– Det er litt vanskelig, siden TikTok er så varierende som plattform, forteller Preutz. 

Hun forteller at trender på TikTok ofte er i endring, og da kan det være vanskelig å følge med på hvilke bøker som er de mest populære for øyeblikket. Derfor kan det være variasjoner hos de ulike butikkene. 


Anbefalinger fra “Booktok” kan finnes i nesten alle bokhandlere om dagen. Foto: Vilde Aardahl Aas