Hvorfor er Matata er så populære, både i Norge og i Kenya? Det fikk du vite hvis du var på Fredssenteret på Halloween. Foto: Einar Nygaard

Oslo World på radio

Det ble samtaler, sang og dans da P2-programmet Arena sendte live fra Oslo World.
Onsdag, 2 november, 2022 - 13:21

Mandag 31. åpnet Nobels Fredssenter dørene og markerte åpningen av musikkfestivalen Oslo World. I forbindelse med det var også P2-programmet Arena på plass, som gikk på luften til stor applaus fra publikum i salen. 

Skaper mye stress

Produsenten for programmet, Tobias Huse, sier det er utfordrende å produsere et radioprogram i dette formatet.


Tobias Huse hadde mye å tenke på som produsent for Arena når de sendte live på Oslo World. Foto: Einar Nygaard 

– Man har jo klart mere kontroll i et studio, så det er absolutt vanskeligere. Det er mere som kan gå galt. Til vanlig kan vi fokusere kun på radiolytterne, men her må vi sørge for en god balanse, slik at både publikum i salen og dem som lytter hjemme får en god opplevelse. 

Tobias forteller at en av tingene som er ulikt, er hvordan de håndterer gjestene. 

– Ja, her får gjestene litt bedre tid til å gå på scenen under applausen. I studio er vi nok mere bestemte når vi tar folk inn og ut av studio, sier han og ler. 

– Men totaltsett er det flere likheter enn det er ulikheter. Kommunikasjonen mellom meg og programlederen er den samme, for eksempel. Men det er jo klart det er et større press, og det er veldig mange smådetaljer som må være på plass. 

Men selv om det kanskje var mere stressende for dem som lagde programmet, ble ikke dette lagt merke til utad. Tilskuer Endre Sandvik hadde en fin opplevelse.

– Det var veldig gøy. Jeg er selv musiker som skal gi ut musikk, så det var spennende diskusjoner å følge med på. Og så er det ganske artig å få et bilde av hvordan det foregår bak kulissene når man lager radio.

 


Fra venstre: Øyvind Holen, Siri Narverud Moen og programleder Jeannette Platou diskuterte hvem som styrer hvilken musikk vi hører på, live fra Nobels Fredssenter. Foto: Einar Nygaard Foto: Einar Nygaard

Flerkulturell Festival

I sendingen snakket programleder Jeannette Platou med artister og musikkeksperter om hvem som styrer musikken vi hører på. Blandt gjestene var Isah, Richie Mathu fra gruppen Matata, og musikksjefen i NRK, Mats Borch Bugge.  Til slutt var det en liveopptreden, hvor Matata sang og danset til sin nye låt, “Oversized T-shirt”.

Programmet ble sendt som en del av Oslo World, en musikkfestival som viser fram verdensmusikk, altså musikk som har røtter fra land som Latin-Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten, og som blander sammen inntrykk og uttrykk fra forskjellige kulturer. Som mange andre musikkfestivaler, er det frivillige som jobber for å få festivalen til å gå rundt. En av disse er Refel Abeid. Hun sier det er gøy å få være med på et arrangement som spenner så bredt, og som tilbyr spennende diskusjoner og musikk. 

– Jeg mener Oslo World bringer mennesker og samtaler sammen. Jeg lærer mye, og blir eksponert for ny musikk og nye diskusjoner, sier hun. 

Og dette blir det mye av rundt om i byen de nesten dagene. Hvis du vil få med deg Oslo World, varer festivalen fra 31. oktober til 6. november. 
 

Emneord: 
Tags: