Peter Nielsen tror folks kunnskap om mat har blitt borte med nærheten til naturen, det vil han gjøre noe med. Foto: Eline Rustad Østmoe

Peter gir løkka økologiske grønnsaker

Matprisene stiger, økologiske grønnsaker er på ingen måte noe unntak. I Sofienbergparken jobber Løkkabonden med å gjøre maten mer tilgjengelig.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 11:49

Peter Nielsen er ansatt i bydel Grünerløkka. Sammen med en kollega forsyner han barnehager og fritidsklubber i bydelen med over 80 000 tallerkener i året. Tallerkenene er veganske eller med bærekraftig fisk, og er laget av av økologisk og kortreist mat.

Barna kan lære foreldrene

I grønnsakshagen i Sofienbergparken lærer Peter Nielsen, eller Løkkabonden, barn og unge hvor maten kommer fra. Barnehagene har egne kasser som de planter og høster egne grønnsaker i, kassene er snekret av ungdom i bydelen på sommerjobb.

– Omtrent 40% av grønnsakene vi bruker er selvforsynt, men det er mest for å lære barna i barnehagene hvor maten kommer fra, kanskje de kan lære foreldrene sine noe, undrer Nielsen.

Det er også kasser og drivhus som er åpent for resten av befolkningen for å gjøre grønnsaker mer tilgjengelig.

Plante-Peter serverer piratgryte

Peter Nielsen har en egen taktikk for å få barn til å spise grønnsaker.

– Barn liker smaker de kjenner fra før. De liker tikka masala fordi kaptein sabeltann gjør det, og derfor lager vi kikert tikka masala, lapskaus kaller vi Piratgryte.

Nielsen som også har fått tilnavnet Plante-Peter, kan også fortelle at politikerne i bydelen også får servert Piratgryte.

De bruker stort sett økologiske grønnsaker fra hagen eller som er lett å få tak i på butikken, han håper at flere får teften av økologiske og kortreiste grønnsaker.

Hvorfor koster økologisk mer?

Peter Møller jobber i Debio som kontrollerer og merker økologisk produksjon etter et offentlig regelverk på vegne av Mattilsynet.

– Økologisk mat må ikke være dyrere enn annen mat, men det er flere grunner til at den kan være det. Med strengere krav til hva man kan bruke av blant annet gjødslings- og sprøytemidler, kan produksjonen bli mer arbeidskrevende, og for eksempel såvare kan være dyrere å kjøpe inn.

–Bønder kan også ta en høyere pris for sine varer om de er Ø-merket fordi det regnes som et kvalitetsstempel, sier Møller til Journalen.

Han legger også til at i siste instans er det ikke bonden som bestemmer prisen på varene vi finner i butikken, men leddene mellom gården og deg og meg, spesielt dagligvarehandelen.

Emneord: