Her kan det bli mindre snø i vinter. FOTO: Oslo Skisenter

Risikerer mindre snøproduksjon

Peer Bakke i Oslo Skisenter sier at hvis de ikke kvalifiserer seg for strømstøtten blir ikke skisenteret drivbart. – Det blir et skudd i bauen for skiinteressen i Oslo.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 10:57

På grunn av strømkrisen som foregår nå er det flere bedrifter og fritidstilbud som sliter. En av de er Oslo Skisenter på Grefsenkollen. Får de ikke hjelp til å betale strømmen i år blir ikke senteret drivbart. De fleste skisenter rundt om har valgt å betale fastpris, men ikke Oslo Skisenter. Skisenteret har betalt spotpris i 15 år, og tålt alle svinglingene, men den seksdoblinga som har vært nå, tåler de ikke. 

Bakke mener at dette kan gå utover skiaktiviteten i Oslo og nybegynneres tilnærmingen til ski, da skisenteret er et rekrutteringsanlegg. 

– Det er skummelt at rekrutteringsanlegget stopper opp, det blir et skudd i bauen for skiinteressen i Osloområdet, sier Bakke. Vi ser på det som kjempebekymringsfult, derfor er vi keen på å kjøre noe uansett for å holde skiinteressen i gang, fortsetter han. 

De som besøker skianlegget, er folk som ikke er fra typiske skifamilier. Bakke ser at det er en økende prosent av mange nye landsmenn. Han har jobbet i ulike anlegg før, og aldri sett noe lignende. 

– Det er ofte folk som ikke har all verdens kobling til utendørs aktivitet i Norge, og mange finner ut at dette er ganske gøy. Og vipps blir det skiløpere, sier Bakke. Jeg vil si det er integrering på høyeste nivå da en enkel alpinbakke er veldig mye nærmere enn å gå lange turer på vidda, fortsetter han.

Søker strømstøtte

Til Fri Flyt sier Bakke at han ikke har noe tro på at Oslo Kommune vil være til hjelp, men strømstøtteforslaget AP og SP har kommet med for å hjelpe bedrifter, tenker de å søke på. For å få støtte må bedriften bruke tre prosent eller mer på strømkostnader. Skisenteret sier at de bruker godt over det på bruk av heiser, lys og diverse. Om de kartlegger dette og sender det inn sammen med søknaden kan de få støtte. 

– Dilemmaet er at de er treige, og den blir ikke søkbar før 15.november, i mellomtiden får vi ikke gjort så mye mer, sier Bakke.

De kan også søke om investeringsstøtte i tillegg til dette, hvis de gjennomfører energisparende løsninger. Skisenteret skal bytte ut flere av deres gamle snøkanoner med nye, noe de regner med kommer til å spare de mye strøm. Om de gjennomfører tiltaket kan de få til sammen 45 prosent strømstøtte. Likevel er ikke Bakke helt fornøyd. 

– Det er ikke noe kjempedeal. Det er ikke noe å hoppe i taket av, mener han.

Kommunale skianlegg

Pressekontakt for byråd for kultur, idrett og frivillighet, Beate Svenningsen, mener Oslo Skisenter, og spesielt Tryvann, er en viktig attraksjon i Oslo, og et viktig fritids- og idrettstilbud. Likevel kan de ikke gi støtte til private aktører, de må heller belage seg på det statlige gjennom strømstøtteordningen. Oslo Kommune har selv ansvaret for mange idrettsanlegg i kommunen. 

– Vi skiller oss fra andre kommuner, fordi Oslo eier en stor del av anleggene. De fleste lokale anlegg har bygd det selv med dugnad, men ikke i Oslo, sier Svenningsen.

Det er kommunen som tar de fleste regningene, men det er frivillige idrettslag som driver de. De velger inntil videre å ikke spare på strømmen. De har gjort flere vurderinger og kommet fram til at etter to år med pandemi hvor tilbud har vært stengt ned er det viktig å holde skigleden i live.

– Alle andre skianlegg i Oslo som ligger til idrettsavdelingen skal produsere snø som vanlig. Nå når prisen er litt dyr går det greit, men blir det rasjonering må vi komme tilbake til det, sier Svenningsen. 

 

 

 

Emneord: