UFF har over 3100 innsamlings-containere rundt om i Norge. Foto: Aina Brunborg Ihle

– Man må spare der man kan

Vintage og brukte skatter er trendy og et rimelig, samt miljøvennlig alternativ i et samfunn med stadige økende utgifter.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 00:18

 

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) har konsumprisindeksen steget med 6,9 prosent det siste året, og det merkes på økonomien. 

–Jeg kjenner det virkelig på lommeboka. Ikke bare når det gjelder mat, men klær også, sier kunde Lars Madsen. 

Det er Madsens første gang på bruktbutikken. Han har nettopp kjøpt seg et “nytt” par med bukser og er fornøyd med kjøpet. Madsen mener at gjenbruk er et godt alternativ for de som vil spare litt ekstra.  

–Selv personer med normalt god inntekt merker at pengene ikke strekker til i samme grad som tidligere. Vi må se etter andre løsninger, sier han. 

Jakter billige priser

Daglig leder Oddvar Hatlehol i bruktbutikken Bærekraftig Gjenbruk Ulven, forteller at de ser en økning i besøkende, særlig blant unge. 

–De fleste som handler hos oss er unge og på utkikk etter de billigste prisene, sier Hatlehol men legger til at det ikke er bare for å spare penger at kundene handler hos dem.

Butikken drives av ulønnede frivillige og Hatlehol peker ut dette som årsaken til at de kan opprettholde lave priser.

Butikken har fokus på gjenbruk og miljø, samt FNs bærekraftmål. I tillegg går overskuddet i sin helhet til miljøprosjekter i den tredje verden. 

–Vi har blant annet bidratt til vann, helsearbeid og utdanning i flere land, avslutter Hatlehol.

Gjenbruk er på moten

Det er flere grunner til at folk ønsker å kjøpe brukt, påpeker Casandra Otto Varhaug fra organisasjonen U-landshjelp fra Folk til Folk (UFF), Norge. 

–Gjenbruk og vintage plagg er blitt trendy, forteller hun. 

Flere besøkende er trendinteresserte og besøker butikken på jakt etter spesielle plagg og vintagefunn. 

I år har butikken opplevd en økning i besøkende, men usikkert om dette kun skyldes de høye prisene i samfunnet.    

–Vi har sett en generell økning i oppslutning i samtlige av våre butikker, etter at samfunnet åpnet opp igjen etter pandemien. Det kan derfor være vanskelig å si hva denne økningen skyldes, men man kan anta at prisnivået i samfunnet kan være en medvirkende årsak.

Hun forteller videre at de fleste som handler i deres butikker er miljøbevisste og opptatt av god kvalitet for en billig penge. 

Lars Madsen mener at å kjøpe brukt var det opplagte valget for han. Han sparer penger og er i tillegg miljøbevisst. 

–Man må spare der man kan, og i tillegg er gjenbruk av klær miljøvennlig.

Emneord: 
Tags: