Studentene Gjertrud, Jenny, Milla og Helmine lever livene sine akkurat som de gjorde før koronapandemien. Foto: Sofie Runhovde Brændshøi

– Håper å unngå ny nedstenging

Smitten i Norge er på vei opp, men Nakstad sier at det er lite sannsynlig med ny nedstenging. Det er studentene Milla, Helmine, Gjertrud og Jenny glade for.
Mandag, 7 november, 2022 - 18:35

– Det er selvsagt en mulighet for at vi kan få ganske stor spredning av influensa og SARS-CoV-2-virus samtidig i høst og vinter, og da kan sykefraværet bli høyt en periode, skriver assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad til Journalen. 

Han forteller at Helsedirektoratet følger utviklingen nøye både når det gjelder smittsomhet og sykdom, og at de vurderer hvordan dette påvirker helsetjenesten og andre viktige samfunnsfunksjoner. 

Stadig nye varianter

Siden oktober har antall innleggelser knyttet til korona økt, og ligger nå på rundt 130 nye innleggelser per uke, ifølge Nakstad. FHIs overvåkning bekrefter at smitten har økt de siste to ukene også. 

Nakstad skriver at det stadig dukker opp nye virusvarianter som evner å omgå immunitet. Både BF.7-varianten og andre varianter spres i Europa nå.

– Foreløpig ser det ut som de nye variantene ikke gir mer alvorlig sykdom, men øker smittsomheten. Dette må imidlertid kartlegges nærmere før man kan konkludere med noe, utdyper Nakstad. 

Helsedirektoratet frykter at nye varianter av koronaviruset kan redusere den beskyttende effekten av vaksine og sykdom. 


Assisterende direktør i Helsedirektoratet skriver til Journalen at FHI har vurdert at nytten av vaksine til de yngste ikke er store nok til å anbefale vaksinasjon slik situasjonen er per i dag. Foto: Helsedirektoratet

Usannsynlig med ny lockdown

– Med de virusvariantene vi kjenner til i dag, er det lite sannsynlig med ny lockdown, fastslår Nakstad. 

Videre skriver han at råd om å være hjemme ved sykdom og opptre hensynsfullt vil være de viktigste tiltakene sammen med vaksinasjon og eventuelt selvtesting. 

Dersom Nakstad var ung voksen i dag, ville han levd livet som normalt, men holdt seg hjemme under dyna dersom han ble syk med covid-19. Når det gjelder fravær fra studiene, vlle han ikke vært spesielt bekymret. 

– Det er ikke mer luftveisinfeksjoner i samfunnet nå en i en normal høst før pandemien, så det er ikke grunn til å tro at det skulle bli økt fravær. Men det finnes selvsagt bedre systemer nå for å følge digital undervisning hvis man av ulike årsaker må holde seg hjemme. 

Ikke bekymret

Studentene Milla, Helmine, Gjertrud og Jenny er lei av alt snakket om korona, og er ikke bekymret for vinteren. Pandemien har allikevel endret noen av jentenes hverdagsvaner. 

– Jeg tenker mer over når folk er syke nå enn før. Også syns man kanskje det er litt rart å være nærme fremmede. Man holder mer avstand, sier Jenny.

Helmine er enig.

– Jeg blir også irritert når folk hoster uten å holde seg for munnen. I tillegg bruker jeg fortsatt antibac, legger hun til. 

Jentene er per nå ikke spesielt bekymret for nye tiltak, men forteller at de har det i bakhodet. De er alle enige om at nedstenging var helt forferdelig, og de håper de aldri må opplevde det igjen. 

– Jeg er redd for at det skal komme tiltak igjen, men det føles veldig fjernt. Jeg tror ikke de kommer til å stenge ned hele landet igjen, sier Jenny. 

– Folk er veldig lei. Jeg håper vaksinene gir så god immunitet at man ikke trenger å stenge ned igjen, sier Milla. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: