Kampen mellom Ghana og Sør-Korea ble vist i VM-teltet tidlig mandag ettermiddag. Foto: Martin Norbeck Ellevold

Når Amnesty inntar partyteltet

Amnesty informerer fotballsupportere om baksidene ved VM i Qatar i teltene som viser mesterskapet.
Tirsdag, 29 november, 2022 - 14:35

I et svært telt på Youngstorget vises fotball-VM på storskjerm. Ved hjelp av QR-kode kan man bestille drikke til bordet – eller komme inn på nettsiden der du kan signere på Amnestys aksjon angående menneskerettighetsbrudd i Qatar. Bendik og Anders kom mandag ettermiddag for å se kamp, og rakk å bestille hver sin øl før de la merke til Amnesty-lappen.


Dette er å finne på hvert enkelt av bordene inne i VM-teltet. FOTO: Martin Norbeck Ellevold

Brevet QR-koden tar deg med til, er adressert til to stykker: FIFA-president Gianni Infantino, og Qatars arbeidsminister Ali bin Samikh Al Marri – eller, som det står i brevet: His Excellency Dr. Ali bin Samikh Al Marri. Infantino er bare «Mr.».

Forrige torsdag skrev Reuters at «Europaparlamentet fordømmer Qatar og FIFA for menneskerettighetsbrudd» – en beskjed som kom etter at FIFA forbød bruken av «OneLove»-armbind under mesterskapet kun få dager før åpningskampen.

Over 20 000 signaturer

Mandag formiddag hadde 20 432 personer signert Amnestys brev. Ifølge artikkelen på siden har også offisielle sponsorer som Adidas, Budweiser, Coca-Cola og McDonald’s stilt seg bak kompensasjonskravet.

Kravet Amnesty stiller – altså det du til sist evt. måtte signere på – er at «Qatar og FIFA etablerer et helhetlig, og deltakende, program for å sikre kompensasjon til migrantarbeidere som har opplevd menneskerettighetsbrudd fra Qatar ble tildelt VM i 2010 og fremover.»

Arrangøren ukritisk til samarbeidet
 


Slik ser VM-på-storskjerm-teltet ut fra andre siden av fontena på Youngstorget. FOTO: Martin Norbeck Ellevold.

Geir Oterhals er en av to hovedaksjonærer i Fotballfesten A/S, eller Fan Park, som det heter på engelsk – de som står bak/for teltet. Mandag ettermiddag hadde han følgende å si på telefon om Amnesty-samarbeidet, dvs. klistremerkene:

– Helt greit, det. Det er ingen i Norge som er imot menneskerettigheter.

Shaming av de som er her

Bendik og Anders har tatt turen innom teltet i dag for å se Ghana – Sør-Korea. Ingen av dem så lappen før undertegnede gjorde dem oppmerksom på den:
 


De to kameratene Bendik (t.v.) og Anders frykter at å stå frem med ansikt og navn i avisen kan føre til at de blir “canceled” på en eller annen måte, et eller annet sted og en eller annen gang i fremtiden. FOTO: Martin Norbeck Ellevold

– Det første man begynner å lure på, er kanskje om det er et forsøk på shaming av de som er her, sier Bendik smålurt. Anders:

– Kommer an på hvordan du tar det selv. Jeg er veldig klar over omstendighetene, og støtter hverken Qatar eller FIFA på noen som helst måte. Bendik støtter kameraten:

– Det går an å blande børs og katedral, ha to tanker i hodet samtidig.

– Nå har jo også lederen for Amnesty (generalsekretær John Egenæs, red.anm.) sagt at han kommer ikke til å boikotte, at han skal se noen av kampene, så… i lys av alt det, ser jeg ikke på det som shaming at de lappene er her.

- En fin påminnelse, er vel egentlig det det er, avslutter Bendik.

Emneord: 
Tags: