OsloMet har ca 22 000 studenter og 2100 ansatte. Det er umulig å vite hvor mange som er i byggene til enhver tid. Foto: Filippa Torjusen

Når det brenner

Det er vanskelig å ha oversikt over hvor mange studenter som er i bygningene når det ikke er obligatorisk oppmøte. Hvordan kan man vite at alle er ute hvis brannalarmen går?
Tirsdag, 29 november, 2022 - 11:50
– Det er ingen måte å være 100 prosent sikker på at alle har kommet seg ut.

Gaute Johansson Gaarder


Gaute Johansson Gaarder påpeker at det er mange regler som er laget for at man skal ha god brannsikkerhet.
Foto: Privat

Gaute Johansson Gaarder er kommunikasjonsrådgiver i brann- og redningsetaten. Han forteller at det ikke er noen regler om at man må ha oversikt over hvem som befinner seg i en bygning som for eksempel OsloMet.

– Når brannalarmen går er det etasjeansvarlig som skal gjennomsøke sin del av bygningen for å se til at alle har kommet seg ut. Det gjør vedkommende ved å sjekke fra rom til rom. Det er ingen måte å være 100 prosent sikker på at alle har kommet seg ut, men dette er det nærmeste man kommer. Det vil i de fleste tilfeller være godt nok.

Første prioritet er å redde liv

– Brannvesene vil vite at alle har kommet seg ut. Da vil de også spørre om det er personer igjen i bygget. Hvis det er usikkerhet rundt om alle har kommet seg ut, så vil det første de gjør være å gå inn og sjekke. Første prioritet er å redde liv, uten tvil, sier Gaarder

Han mener at det ikke er grunn til å være redd. Det er vanlig praksis at det ikke er en full liste over alle som befinner seg i bygningen. 

– Det er etasjeansvarlig sin oppgave å gå rundt og sjekke. Når man gjør det etasje for etasje så skal man jo da ha fått ut alle.

Ingen grunn til bekymring

Odd Harald Johansen er brannvern- og sikringsleder på OsloMet. Han forteller at hvis det begynner å brenne så går mye av arbeidet ut på å hjelpe brannvesenet.


Odd Harald Johansen mener det er viktig å snakke om brann. Foto: Privat

– Hvis etasjeansvarlig ikke sjekker, så får brannvesenet informasjon om dette med en gang, sier Johansen.

Han er fullt klar over at det ikke er noen måte å være helt sikker på hvor mange som er i bygget, men han legger vekt på at det ikke er noen grunn til bekymring. 

– I et sånt bygg som OsloMet vil brannvesenet søke ganske fort, fordi det er ingen som vet hvor mange som er i bygget. Jeg er ganske sikker på at de vil finne deg, er ikke så bekymret for det.

Hvis brannalarmen går, vil nesten alle dørene bli låst opp. Han betrygger med å si at man blir ikke stengt inne hvis brannalarmen går.
Videre, påpeker han at etasjeansvarlige tar rollen sin 100 prosent på alvor. 

– Etasjeansvarlig får flesteparten ut. Innsatsstyrkene vil være store i en slik situasjon, avslutter Johansen

Emneord: