Nasjonalmuseet gjør tiltak mot aktivister

Siden juli har klimaaktivister demonstrert ved kaste mat på malerier. Nå er Nasjonalmuseet ekstra våkne.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 15:34

Oktober har vært preget av klimaaktivister som kaster mat på kunst rundt om i Europa. Nasjonalmuseet er blant en av de som nå er ekstra oppmerksomme på sikkerheten.

Aldri helt trygg

Mange av verkene er allerede beskyttet med glass over. Kommunikasjonsrådgiver Ole Morten Fadnes forklarer at det er delvis på grunn av beskyttelse mot ødeleggelse av mennesker, men at noen av de også har glass over for å bli beskyttet mot lyset. Det er også en av grunnene til at det er ikke er tillat å ta bilder med blits på museet. 

– Noen ikoniske verk er mer utsatt, sier Fadnes og sikter spesielt til de mange verkene av Edvard Munch. De mest kjente verkene er mest utsatt fordi alle kjenner til dem: det vekker størst oppmerksomhet. Kunsten som er har en viktig plass i kulturarven vår er de allmennheten bryr seg mest om.


Et av de viktigste maleriene fra Norges nasjonalromantikk, “Fra Stalheim” av I. C. Dahl, er dekket av glass. Men man ser det så vidt. FOTO: Ada Helen Ingebretsen

Fadnes forteller også om andre tiltak som skap for å legge fra sekker og jakker, grense på hvor stor veske du kan ta med inn, vakter, kameraer og avstandssensorer. Avstandssensorene går av når noen kommer for nærme et kunstverk, og da vil en vakt i nærheten komme til verket rimelig raskt forteller Fadnes. Han sier videre at han ikke fortelle alle tiltakene.

– Vi er litt ekstra våkne, men vi kan aldri være helt trygge.

Viktig sak, men ulovlig

Sivil ulydighet, som er kategorien disse aksjonene går under, er ulovlige, selv om det ikke skader mennesker. 

– Vi forstår det er en viktig sak, men det gir dårlig gjenklang, sier Fadnes. Hærverk er straffbart, og Fadnes sier de vil ringe politiet med en gang dersom det skulle skje en slik aksjon på museet. 

Er dere mer obs på unge mennesker nå enn før?

Fadnes nøler litt med å svare.

– Vi er vel det, men vi ønsker ikke å være det, sier han. Han legger til at de ønsker museet skal være åpent og tilgjengelig for alle. Dersom et verk skulle bli angrepet ville rommet blitt stengt og konservatorene ville sett på bildet, men med en gang det var klart ville det bli hengt opp igjen fordi de ikke ønsker å frata allmennheten kunsten. I verste fall vil aksjonene føre til at museet og kunsten blir mindre tilgjengelig.


På noen av maleriene ser man tydeligere at det er glass over. FOTO: Ada Helen Ingebretsen

Munchmuseets direktør, Tone Hansen skriver til Aftenposten at de allerede har god sikkerhet, som også er rettet mot slike trusler. Hun skriver videre at de følger utviklingen nøye, slik som Nasjonalmuseet, men de kan ikke gå inn på hvilke sikkerhetstiltak de har. 

Emneord: