Dattera til Hagen er en viktig scene for nykommere, men også rutinerte komikere som vil teste nytt materiale. Foto: Haakon Christian Borlaug.

Ny humor testes på Grønland

Hver onsdag får nykommere testet ut ny humor på folk flest.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 11:45

 

På en scene på Grønland får nye komikere testet ut nytt materialet. For mange er det svært nervepirrende å stå alene på scena og prøve å få folk til å le.

– Første gang er helt jævlig. Det er det morsomste og jævligste man kan gjøre på samme tid. Du gruer deg som regel noe  jævlig, men så når man kommer på er det total eufori, sier en komiker som ønsker å være anonym.

Konseptet som kalles “Prøverøret” arrangeres av Norges eldste stand-up klubb, Reis Deg Komikerklubb, og holder til på Dattera til Hagen.

Poenget er å blande kjente og ukjente humorister på en og samme kveld. Onsdag 2. november var det den anerkjente humoristen Dag Sørås som trakk fulle hus.

– Han er en av de beste i Norge, sier Haakon Nikolaisen, som er ute med kompisgjengen for å se Sørås.

På “Prøverøret” har store navn som Bård Tufte Johansen og Sigrid Bonde Tusvik testet seg på scenen. Både amatører og kjendiser har fått oppleve øredøvende stillhet som respons på sine vitser. 


Dattera til Hagen, eller bare “Dattera”, må kunne kalles en institusjon i  Grønlands kulturliv. Foto: Haakon Christian Borlaug.

 


Det er lett å kjenne igjen inngangen til Dattera til Hagen. Bare se etter det røde hestehodet på veggen. Bilde: Haakon Christian Borlaug 


Gutta på stand-up: Pål Fronth, Haakon Nikolaisen og Jesper Widnes. Foto: Haakon Christian Borlaug.

Prøverøret er for eksperimentering.

Disse kveldene får du se komikerne jobbe ut nye ideer og prøve de foran et publikum. Noen ideer er en umiddelbar suksess og andre trenger mer arbeid. 

Denne omgangen var det  komikerne Jørgen Evensen, Rasmus Wold, Andrea Løvland og Marthe Feiring som skulle i ilden.
Konferansier var Laurits Lundgaard.

– En litt WOKE kultur.

Jånni Kristiansen er styreleder og stand-up komiker, og var med å stifte komiker-klubben. Han forteller om hvordan det er å være ny i bransjen. 

–  Det livet jeg har valgt funker det, det er spennende å kaste seg ut i noe man ikke vet konsekvensene av. De sjansene må man ta her i livet. Prøve nye ting og ikke la seg hindre av omgivelsene.

Kristiansen mener det å være komiker medfører et visst press fra omgivelsene. 

– Foreldrene står ikke akkurat ved døpe-fontenen og håper på at ens sønn eller datter skal bli influenser eller stand up-komiker. Men beundringen for at man tar utradisjonelle valg øker i takt med status, men bare når man lykkes.  Det er jo ganske uforutsigbart. Men hardt og fokusert arbeid gjør muligheten større


Kunst med humor og alvor. Foto: Haakon Christian Borlaug

Er vinduet for hva komikere kan si i ferd med å krympe inn?

– Det er nå en litt WOKE kultur, med en del kansellering. Så sitter det kanskje noen miljøer som forventer at du som komiker skal si det de mener er riktig. 

– Så hvis ikke man gjør det kan de fjerne, eller kansellere deg fra ditt yrke og ditt univers på sosiale medier. Hvis komikeren ikke begynner å ta hensyn til slike ting kan man miste sin arbeidsplass.

– Pga sosiale medier er det så jævlig slagkraftig. Det er viktig for komikeren å forsterke behovet for ytringsfrihet, og tørre å ikke la seg undertrykke og underkaste.

– Som med Salman Rushdie, vi er alle enige med ham, men vi tørr ikke helt å gjenta det han sier. Hvem er vi redde for, og hvorfor? 


Originalt interiør: På utestedet vil man finne en original samling av interiør og alternativ kunst. Foto: Haakon Christian Borlaug. 

Kristiansen forteller at WOKE-temaet er noe komikere diskuterer seg i mellom. 

– Det er noe komikere snakker om.  Faren for å bli kansellert blir mindre jo færre utgifter og forpliktelser man har. Da kan man jo si mer uten at det har store konsekvenser for ens liv. Jo større frihet man har økonomisk, jo større muligheter har man til å ytre seg.

– Men hvis man har masse gjeld, lån, kreditter, blir humoren knyttet til at man må tjene penger, og da blir plutselig humoren mindre fri med tanke på at en må tenke på konsekvensene av hva du som komiker sier.

Han tror vi alle har behov for å le mer. 

– Jeg tror at latteren er en gave med tanke på å frigjøre energi. Det letter på frykt, fordommer, forutinntatte holdninger, det letter på psykisk helse og det gir en frihet. Det gir kroppen din en form for overskudd. Særlig det å kunne le sammen med andre.

– Det frigjør de tankene du selv kanskje ikke tørr å si. Så blir det et samspill, der komikeren formidler noe som kanskje er undertrykt, og dermed blir de en ventil for å frigjøre også det mentale.


Velkommen inn: Utestedet Dattera til Hagen er en viktig scene for Stand Up-miljøet i Norge. Foto: Haakon Christian Borlaug

En av Norges beste komikere.

– Vi har vært her en gang før, for noen år siden. Sist gang så vi Michael Lien.

Kompisgjengen Pål Fronth, Haakon Nikolaisen og Jesper Widnes gleder seg til å se spesielt en av kveldens komikere. 

– I dag skal vi se Dag Sørås, forteller Nikolaisen. 

På spørsmålet om hvem som er Norges topp 3 beste komikere figurerer nevnte Sørås høyt på listene. 

– Oi, godt spørsmål. La meg se, sier Widnes. 

Etter litt betenkningstid kommer listene på bordet. 

Pål Fronths topp 3 norske komikere:

  1. Henrik Fladseth
  2. Dag Sørås
  3. Lars Berrum

Haakon Nikolaisens liste: 

  1. Dag Sørås
  2. Lars Berrum
  3. Vegard Tryggeseid

– Tryggeseid er sterk. Jeg sier meg enig med Haakon, sier Widnes.


Endelig Dag: Kompisgjengen ser han de har kommet for å se, nemlig komiker Dag Sørås.

 

Kristiansen gir håp til de som mener humoren har blitt for WOKE. 

– Jo mere folk “woker”, jo mer humor blir det!  Man må kunne ha toleranse for å prøve å forstå hvorfor andre tenker annerledes enn deg. Hvis intoleransen vinner så mister vi alt vi har kjempet for, og kjemper mot.

Reis Deg Komikerklubb er Norges største og eldste stand-up klubb og konseptet “Prøverøret” kan oppleves onsdager på Dattera til Hagen. 

Showet varer som regel i 2 timer inkludert pause og har 18. års grense.