Haugerud borettslag har blitt rammet av innbrudd på private adresser over lang tid.

Flere innbrudd vekker oppmerksomheten på dette borettslaget

I de siste seks månedene har det vært flere innbrudd på Haugerud. Boligeiere er bekymret og mener at de ikke blir tatt på alvor av politiet.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 12:04

I et borettslag på Haugerud har det vært flere innbrudd de siste månedene. Marit Hoen er en av de som bor i borettslaget, og som har hatt innbrudd i sin leilighet.

– Jeg gikk hjemme ifra for noen ærender under knapt en timestid.

En vanlig tirsdag morgen reiser Marit Hoen ut til Tveita senter for å handle noen ærender. Klokken ti på halv to kjører hun bilen ut fra sin garasje og ante fred og ingen fare til hun kom hjem og møtte på den store overraskelsen.  

– Jeg var helt fra meg!


Slik fant Marit Hoen døren sin da hun kom hjem fra en handle tur Slik fant Marit Hoen døra si da hun kom hjem fra en handletur. FOTO: PRIVAT

 

Hoen ble sterkt preget av denne hendelsen og følte seg hjelpesløs da hun gikk opp trappene og fant inngangsdøren ødelagt.

– Da jeg kom hjem rett før to, ser jeg at døra er brutt opp. Jeg går inn og det ser fint ut, men på stua så stopper jeg opp. Der var det ikke mye fint. Jeg sto helt måleløs og visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg var helt fra meg, sier Hoen med et skuffet ansiktsuttrykk.  

Marit Hoen kom hjem til mye kaos og et soverom som ikke lignet sitt eget. På en times tid hadde noen klart å bryte seg inn på leiligheten hennes på Haugerud og tatt med verdisaker til opptil 280000 kroner.

På gulvet fant hun blant annet en halsekjede i perler som tyvene hadde tråkket på og ødelagt. 

 


Marit fant en perle halskjede ødelagt på bakken. Det koste mye å reparere den. Marit fant en perle halskjede ødelagt på bakken. Det koste mye å reparere den. FOTO: PRIVAT

 

– Jeg har mistet saker som sto meg nært og som har betydd mye for meg. Dette er ting jeg har fått i gaver og arvet fra mine foreldre som jeg vile så veldig gjerne gi videre i arv til mine barnebarn. 

– Jeg har aldri opplevd Haugerud slik

I en kafe på Tveita senter viser hun Journalen bilder av rommet som tyvene hadde gransket i. Deriblant et åpent skap med en safe som er båret ut. I safen hadde hun penger og verdisaker som har blitt stjålet. Hun manglet også sengelaken som hun nylig hadde skiftet. Ifølge henne kan de kanskje ha brukt det til å gjemme safen når de tok den med seg ut. I andre skaper som tyvene hadde vært bort i beholdt Hoen sølvtøy.  

– Jeg hadde noen sølvtøy og klokker liggende i andre skaper som de hadde funnet, men det brydde de seg ikke noe særlig om. Forteller Hoen. 

– Jeg har bodd her siden 1986, det har alltid vært trivelig å bo her. Jeg har aldri opplevd noe lignende på borettslaget. Legger hun til. 


Spor på safen som ble båret ut av tyvene. Safen var festet til veggen i skapet til Marit Hoen Spor på safen som ble båret ut av tyvene. Safen var festet til veggen i skapet til Marit Hoen. FOTO: PRIVAT

 

Pågått lenge

Innbruddene på Haugerud har foregått siden sommer, til sammen har beboere på borettslaget telt 13 innbrudd. De har skjønt at innbruddene har noen fellestrekk og at de rammer stort sett folk som har garasjeplass. Hendelsene skjer midt på dagen mellom 13 og 14 når folk er ute på ærender. Tyvene tar ikke med seg noe annet enn penger, gull og verdisaker som er lett å bære på, men som er til en stor verdig.  

– Vi føler oss observert av det ukjente på dagtid og det bekymrer oss mest. Det er veldig ubehagelig å føle seg overvåket. Forteller en anonym kilde til Journalen.  

– De kommer fort og drar fort. Sier en annen beboer på Haugerud.  

Hoen forteller at saken hennes ble henlagt etter en månede som alle andre naboen som anmeldte innbrudd. 

– Politet driter i oss

Tross politiets etterforskning er innbyggere på Haugerud veldig skuffet over deres innsats. Da Marit Hoen oppdaget innbruddet brukte hun et par minutter på å ta det inntil seg før hun ringte politiet.  

– Jeg var veldig sjokka. Først ringte jeg sønnen min for jeg klarte ikke å tenke klart. Også ba han meg ringe politiet. Da jeg ringte dem kom de veldig fort. Vi snakket sammen og de prøvde å finne fingeravtrykk og tok DNA- test på meg, men siden har jeg ikke hørt noe igjen. Forteller Hoen. 

Hoen prøvde å ringe opp igjen for å gi politiet ekstra opplysninger etter å ha snakket med sin nabo på oppgangen. Hun syntes det var merkelig at de ikke snakket med naboene for å sjekke om det var noen øyevitner før de dro. 

– Jeg reagerte og lurte på hvor dem skulle. Nei da! Politiet brydde seg ikke noe om det.  

Marit Hoen var ikke alene om dette. Vi har snakket med beboere på borettslaget og de utrykker samme opplevelse.  

– Jeg har akkurat signert kontrakt for alarm og overvåkingsutstyr hos meg. Men om det var en innsamling på å ansette en privat detektiv så hadde jeg lett lagt inn de pengene jeg bruker på dette utstyret der. Sier en mann til Journalen.  

– Synes du ikke at politiet gjør nok?  

– Nei, politiet driter i oss, svarer han. 

Politiet, enhet øst svarer

Politiet, enhet øst svarer på kritikken som er rettet mot dem. 

– Boligeiere på Haugerud føler at de ikke blir tatt på alvor, er det sant?  

– Nei og det er beklagelig å høre at de føler vi ikke tar dem på alvor. Generell vinningskriminalitet er det mye av og tildeles lavt forklaringspotesiale. Dermed kan de fort henlegges.  

– Betyr det at slike saker på innbrudd ikke prioriteres?  

– Jo, klart de prioriteres. Men vi har ikke kapasitet til å følge opp vinningskriminalitet. Det er klart at enhet øst har sine prioriterte områder. Vi får tusenvis av saker, blant annet på grov kriminalitet og vold som er vår første prioritering.  

– Noen på borettslaget foreslo ansettelse av en privat detektiv som kan løse denne saken, hva synes dere om det?  

– Dette er klart politiets oppgave å løse, men som sagt vinningskriminalitet er lavt prioritert i våre retningslinjer som kommer fra riksadvokaten. Vi har derfor ikke nok ressurser til å følge opp, men vi kan i stedet gi råd på hvordan dette kan forebygges.  

Politiet understreker at de ikke finner et stort omfang av innbrudd på området, men oppfordrer sterkt til å fortsette å anmelde hendelsene til politiet.  

– Alt anmeldelser gir oss et omfang på det.  Hvis vi ser at det er mye saker knyttet til et område så vil vi rette innsatsen dit.    

Emneord: 
Tags: