En type bukse er nå blitt populært blant de unge. Foto: Kaja Skråmm.

Ny trend tar av blant unge: – Komfortabelt

Moteforsker peker på pandemien som grunn til at plagget er blitt mer populært.
Torsdag, 24 november, 2022 - 10:55

Vilde Midtun (17) er elev ved Foss videregående skole i Oslo, og bruker pysjamas, det nye trend-plagget. Hun beskriver det som veldig komfortabelt, og forteller hvor hun har fått inspirasjon til å bruke pysj.

– Jeg har blitt påvirket av søsteren min, siden jeg har arvet de av henne, sier hun.

Inspirert av Tiktok

Ifølge medie- og moteforsker Synne Skjulstad kommer trenden fra Tiktok og kan derfor bevege seg veldig fort. Hun mener det ikke er så rart at pysjamasen har funnet sin plass hos folk.

– Under fasene av pandemien med nedstenging har de fleste tilbragt mye tid hjemme, og hatt på seg veldig komfortable plagg som tidligere har vært forbeholdt privatsfæren.

Skjulstad forteller at pandemien gjorde at grensen mellom privat og offentlig sfære blitt mer uklar, blant annet ved at mange skoleelever har vært på skolen mens de har sittet i senga på rommet. Skjulstad utdyper:

– Sånn sett har kanskje plagget allerede vært på skolen, men i mediert form. At disse plaggene nå blir med inn i det fysiske klasserommet er dermed ikke så rart egentlig.


Vilde Midtun fra Oslo er blant ungdommene som har slengt seg på pysj-trenden. Foto: Kaja Skråmm.

17-åringen Midtun forteller at hun også brukte det hjemme før, men nå har tatt plagget ut i offentligheten.

– Jeg bruker det fordi det er veldig komfortabelt, og på denne siden av året så gir det meg litt julestemning.

Opprørsk

Moteforsker Skjulstad forteller at pysjbuksene kan representere en litt opprørsk og morsom handling. Hun forklarer også hvorfor pysjtrenden er en trend for alle, uansett økonomisk status.

– Det er en form for mote som alle som vil kan være med på fordi plagget finnes i manges klesskap fra før og som heller ikke er så hardt ladet med pengestatus, poengterer Skjulstad.

Hvem er det som bruker pysjbukser?                    

– Akkurat nå er det kanskje flest unge vi ser ute med pysjbukser.

Pysj-lignende plagg kan også sees i andre aldersgrupper, men da som andre plagg. Det kan for eksempel være bukse og overdel i silke eller andre materialer.

Midtun (17) forteller at hun ikke har sett så mange på sin skole bruke det enda.

– Jeg går med det uansett jeg, sier hun.

Emneord: 
Tags: