Betyr nytt år nye muligheter for alle? Foto: Miroslav Kaľavský

Nytt år nye muligheter

Er nyttårsforsetter fortsatt i bruk hos unge?
Tirsdag, 29 november, 2022 - 13:33

2022 er ved veis ende og for mange betyr nytt år, en ny start. For mange har nyttårforsetter hjulpet dem til en ny og bedre start på året, men er dette noe unge i dag fortsatt holder på med?

Slutte å snuse

For Mathea Berget har ambisjonen om å komme seg inn på landslaget i fotball vært et nyttårsforsett i mange år. Etter at denne gnisten sluknet har hun ikke hatt noe spesielt forhold til nyttårsforsetter de siste årene. 

I år har hun, som mange andre, satt seg et mål om å slutte å snuse. 

– Jeg har tatt de opp igjen, men de har oftest ikke vart lenger enn en uke eller to. Vi får se hvordan det går i år, forteller Berget. 

Mindre mål på veien

Én av de som ikke har et spesielt forhold til nyttårsforsetter er Vilde Kjeldsen Øvergård. Hun har funnet ut at store og langsiktige mål ikke fungerer optimalt for hun, da disse er vanskeligere å komme i mål med.

– Jeg setter meg heller mindre mål når det er noe jeg virkelig vil, ikke bare fordi det er nytt år, forteller Øvergård.


For Vilde Kjeldsen Øvergård virker langsiktige mål mot sin hensikt. Foto: Tina Ommang Stensbye

Danne seg nye vaner

Forskere ved Stockholms og Linköpings universitet har fulgt med på hvordan det gikk med nyttårsforsettene til 1000 svensker. Ifølge Forsking.no viser studien til at de som vil danne seg en ny vane eller begynne med noe nytt, lykkes i større grad enn de som skulle slutte med noe. 

Per Carlbring, professor ved instituttet for psykologi ved Stockholms universitet, sier at det i mange tilfeller fungerer å bare omformulere språket. Istedenfor å slutte med noe, skal du begynne.

 

Emneord: