Adrian (28) håper høye priser og inflasjon ikke vedvarer. Foto: Haydarali Nawrozi

Økende priser og inflasjon gjør vondt verre

Høye priser og inflasjon gjør det vanskelig for mange å glede seg til jul.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 14:37

Hvis det å handle på tilbud var et personlig valg før, har det nå blitt grunnlaget for å handle og bruke penger for noen. To år med pandemi og krigen i Ukriana har bidratt til historisk høye priser, spesielt på matvarer. Noe som betyr mindre penger i lommeboken. Prisveksten har i følge SSB vært på 6,3 prosent siste året, og er forventet å fortsette. Statsministeren advarer om vanskelig tider framover.

Rammer folk ulikt

Adrian som er arbeidsløs og lever på et veldig trang budsjett merker prisøkningen på kroppen og hverdagen. Usikkerheten om hvordan regnestykket skal gå opp bekymrer han og fremtidsutsikter er fortvilende og gjør det vanskelig å se for seg noe som helst framover i tid.

-Julen er rett rundt hjørnet og stusselig julemiddag er ikke å se bort i fra, noe stor kalas blir det ikke på den fronten

Høyere priser på matvarer, drivstoff og strøm er noe av det som har drevet prisveksten den siste tiden, men økningen i inflasjon har samtidig vært bredt forankret. Prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 10,4 prosent fra Juli i fjord til Juli i år.


Emilie (20) sier det er begrenset hvor mye og lenge en kan spare. Foto: Haydamalı Nawrozi

Det merkes på lommeboken

Emilie som jobber på barneskole er bekymret for de høye prisene. Store deler av lønnen min går til forskjellige utgifter og det blir vanskeligere er begrenset å spare når en også skal leve et normalt liv.

– Fortsetter situasjonen slik den er nå, vil det bli vedvarende trang fremover

Hun håper staten vil bidra til å snu utviklingen og mener det er ikke bra at ulikheten fortsetter mellom folk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: