Kraftig økning i hatefulle og rasistiske ytringer. Foto: Eirik Østmoløkken

Økning i hatefulle ytringer etter Musk overtakelse

Elon Musks "policy"-endringer har ført til en økning i antall hatefulle og rasistiske ytringer på Twitter. Rådgiver i Norsk Presseforbund Kristine Foss tror det skyldes at folk vil teste grensene.
Mandag, 7 november, 2022 - 10:16

Sagaen mellom Elon Musk og Twitter er over. Verdens rikeste mann (Financer.com) har kjøpt opp den sosiale plattformen for 44 milliarder dollar, etter å ha vært linket til en overtakelse siden april (The New York Times).

- Fuglen er fri

Etter overtakelsen skrev Musk på sin private Twitter-konto «Fuglen er fri», og har i et intervju med The New York Times sagt at han ønsker at Twitter skal være «et frittstående sted for alle typer kommentarer», og at han vil oppheve utestengelsen til en rekke kontoer, blant annet kontoen til tidligere president Donald Trump. 

Norsk lov gjelder


Kristine Foss tror økningen i hatefulle og rasistiske ytringer kun er en trend. Foto: Eirik Østmoløkken

Disse endringene gjelder også i Norge, men Foss ber folk være forsiktige etter som norske Twitter-kontoer også må følge norsk lov.

– Skriver du noe som er ulovlig etter norsk lov, for eksempel en straffbar hatefull ytring, kan du straffes for det, også når det skjer på Twitter.

 

Økning i bruken av n-ordet

Etter Musk sin overtakelse la Network Contagion Research Institute (NCRI) ut en twittermelding som hevdet at bruken av n-ordet hadde økt med mer enn 500 prosent den 28. oktober.

 

Foss tror den drastiske økningen er en reaksjon på at Musk har tatt over, og sier det blir spennende å følge med på utviklingen framover. 

Yoel Roth, leder for sikkerhet og integritet på Twitter, sa selv at “Twitters retningslinjer har ikke endret seg” og at “hatefull oppførsel” ikke er velkommen på nettstedet. Via sin private konto la han ut følgende melding:

– La oss snakke om sladder, hatefull oppførsel og trollingkampanjer. Twitters retningslinjer har ikke endret seg. Hatefull oppførsel hører ikke hjemme her. Og vi tar skritt for å stoppe en organisert innsats for å få folk til å tro at vi har det. 

 

Flere ønsker å teste grenser

– Økningen av hatefulle og rasistiske ytringer kan være en reaksjon på at Elon Musk har overtatt, og at flere ønsker å teste grenser. Det blir spennende å følge dette framover, for å se om det blir en varig trend, eller noe som stilner når nyhets interesse har lagt seg, sier Foss.

Hun påpeker også at det ikke nødvendigvis er straffbart alt det som nå blir skrevet, selv om folk kanskje oppfatter det som hatefullt.

– Det er ikke gitt at det folk oppfatter som hatefullt og rasistisk, er det etter loven. Det betyr at det er ikke sikkert de (twittermeldingene) er ulovlige, selv om de oppfattes som hatefulle.

Selv tror Foss at de nye endringene kan gjøre plattformen mindre interessant.

– Jeg tror personlig at Twitter blir en mindre interessant kanal hvis det blir en «sivilisert» 4chan, som jeg ser noen har beskrevet det som. Hun er også usikker på om det vil bli en økning i antall lovbrudd på Twitter, men tror at man kan se en liten endring i begynnelsen.

Enig med Foss

Bente Kalsnes, som er Førsteamanuensis i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania er enig med Foss, og sier det blir spennende å følge utviklingen på plattformen. 

– Jeg tror det ble sparket nærmere 50 ansatte på fredag, og hvis denne utviklingen fortsetter blir det spennende å se på hva som skjer med plattformen. 

Kristine Foss tror Musk sin overtakelse av Twitter viser viktigheten av media og andre plattformer.

– Hvis Twitter blir en kanal der folk konkurrerer med å spre mest mulig hat, konspirasjonsteorier og rasisme, er det viktig at media bruker sin posisjon til å verifisere og fakta sjekke informasjonen som blir delt, slik at brukerne får korrekt informasjon.

Hun legger til at en reduksjon i moderatorer som går igjennom det som blir publisert kan gjøre at færre folk benytter seg av plattformen.

Det er viktig at media og lignende kanaler driver samfunnsdebatten og ikke overlater det til plattformer som Twitter.

– Jeg mener at dette viser hvor viktig det er at vi har flere kanaler og at vi ikke kan overlate samfunnsdebatten til Twitter og tilsvarende kanaler. Vi trenger at medier som styres etter norsk presseetikk og ikke minst kildekritikk, tar ansvar for en aktiv samfunnsdebatt.

Viktigheten av media og andre sosiale plattformer

Bente Kalsnes sier at media siden slutten av 90-tallet og tidlig 2000-tallet har hatt god erfaring med publisering av innhold på nett, men er enig med Foss i at en reduksjon i moderatorer kan gjøre det vanskelig for både brukere og media selv.

– Det blir vanskelig for media å kontrollere og fakta sjekke det som blir publisert hvis Twitter reduserer antall mennesker som modererer innholdet på plattformen. Hun legger også til at vi allerede ser at folk trekker over til andre plattformer som et resultat av endringene.

– Vi ser stadig at stor endringer på sosiale plattformer fører til at folk trekker seg unna og velger å benytte seg av andre løsninger. Et godt eksempel på dette var da Twitter valgte å utestenge Trump. 

Ikke gjort noen endringer

Musk la ut en egen twittermelding der han kunne bekrefte at ingen endringer har eller vil bli gjort før Twitter har satt sammen et innholdsmoderasjonsråd. 

Kalsnes mener det er viktig å se på hvilke tiltak som blir gjort på plattformen og nevner Musk sitt innholdsmoderasjonsråd som et potensielt godt tiltak for å redusere spredningen av hatefullt og rasistisk innhold. Hun, har heller ikke fått tak i noen statistikk som idikerer en kraftig økningen av rasistiske og hatefulle ytringer, og påpeker at det er viktig at vi studerer tallene nøye før vi konkluderer med noe.