Ombruksuka er en uke dedikert til bærekraftig forbruk og økt ombruk. FOTO: Kristin Hovda

Ombruksuka er i gang

Denne uka arrangerer Oslo kommune ombruksuka, en motvekt til Black friday.
Tirsdag, 22 november, 2022 - 16:03

Ombruksuka 2022 holdes fra 19.-25. november, og det gamle Munchmuseet på Tøyen blir da fylt med mange ulike aktiviteter knyttet til ombruk. Søndag 20. november ble det arrangert juleverksted. Der var det papirbretteverksted, byttemarked for julekostymer, servering av grøt og vafler og muligheten til å skaffe seg et par “nye” ski.

Ombruk betyr at produkter eller materialer brukes på nytt til samme formål som før, uten at de må bearbeides noe særlig.

Kilde: Oslo kommune

– Å kunne skape en hyggelig atmosfære rundt en viktig problemstilling, det synes vi er fint, sier Astrid Johanne Svensson, fagansvarlig for bærekraftig og redusert forbruk i bymiljøetaten i Oslo kommune.

 

 

Deler ut vafler og grøt

Ungdommer fra Oslo Living Lab var også til stede på juleverkstedet. Ungdomsmentor Juleda forklarer at de er et ungdomsprosjekt fra Nabolagshager, og jobber med å skape grønne arbeidsplasser for ungdommer. På juleverkstedet stod de for maten.

– Vi ble spurt om vi kunne lage og dele ut vafler og grøt til deltakerne, sier Juleda.


Aicha Ali (venstre) og Edi Provoliu (høyre) deler ut vafler og grøt. FOTO: Kristin Hovda 

Ønsket om å leve bærekraftig

Svensson forteller at Oslo kommune ønsker at det skal bli enkelt for folk å leve bærekraftig i Oslo. De vil derfor vise frem de tilbudene som eksisterer året rundt for ombruk, redesign, reparasjon, bytting og deling. Ved å arrangere forskjellige aktiviteter i løpet av ombruksuka, håper de at det blir noe for enhver smak.

– Mange ting blir dessverre kastet og får dermed ikke nye eiere selv om de fungerer og er i tipp topp stand. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt at ting har verdi og at vi går bort fra bruk-og-kast mentalitet, sier Svensson.

Ombruksuka har vært arrangert i mange år, men dette er første gang all aktivitet samles på ett sted. 

– Vi ombruker et gammelt bygg også, og fyller det med aktiviteter, sier Svensson.

Motvekt til Black friday

Hun forklarer at det ikke er en tilfeldighet at ombruksuka arrangeres samtidig som at mange butikker frister med reduserte tilbud. Kommunen ønsker at ombruksuka skal være en motvekt til Black Friday.

– Det er utrolige mengder med ting som folk har i boden sin eller i klesskapet som andre kan ha bruk for, og som kan ha høyere kvalitet enn det som blir pushet på folk nå under Black Friday. Det er en opplevelse å skaffe det i en sånn setting som dette, i stedet for å gå på hvilket som helst kjøpesenter, sier Svensson.

– Det er jo ikke billig å kjøpe noe du ikke trenger, selv om det er på tilbud, fortsetter hun.

På bakgrunn av klima og miljømål

Svensson sier at det er på bakgrunn av klima-og miljømål som Oslo kommune har at de jobber med bærekraftig og redusert forbruk.

– Vi ønsker jo ikke at kommunen skal bli et ombrukssenter. Vi ønsker at ombruket skal foregå blant næringslivet, organisasjonslivet og hos private i mye større grad, sånn at man virkelig får til en god sirkulering av de tingene som allerede er produsert, sier hun.


Astrid Johanne Svensson bidro til julestemning med den røde nisselua si. FOTO: Kristin Hovda 

Populært med ombruk

Ombruk i form av bruktbutikker og loppemarked er populært. Svensson erkjenner at slike butikker likevel møter på en del barrierer.

– Bruktbutikker og bruktmarkeder heier vi selvfølgelig på. Oslo kommune jobber nå med å finne ut av hvordan vi kan bidra til etableringen av enda flere bruktmarkeder og bruktbutikker, både digitale og fysiske, sier hun.

Arrangeres nok neste år også

Svensson forteller at ombruksuka har blitt markert i mange ulike former siden 2013, i samarbeid med mange forskjellige aktører.

– At ombruksuka blir arrangert neste år også, det er helt klart, avslutter hun.

 

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: