Mariyana Neloska og Ida Pedersen var med på å arrangere byttemarked og reperasjonsdag under Ombruksuka i bydel Frogner. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen
Ombruksuka 2022

– Det handler om å redusere forbruket

Under Ombruksuka i bydel Frogner ble det tirsdag arrangert byttemarked og reparasjonsdag.
Torsdag, 24 november, 2022 - 12:31

Fra 19. - 25. november arrangeres Ombruksuka 2022. I år blir bærekraftig forbruk og økt ombruk satt i fokus, og det er heller ikke tilfeldig at det går parallelt med “Black week”.

I Frogner bydel foregår ulike arrangement hele uka. På tirsdag ble det arrangert byttemarked og reparasjonsdag på Majorstuen seniorarena. 

Redusere forbruk

Seniorveileder Mariyana Neloska og folkehelsekoordinator Ida Pedersen har jobbet med arrangementet, og var til stede under byttemarkedet.

– Det handler om å redusere forbruket. Tekstilindustrien er muligens verstingen når det kommer til forbruk, sier Pedersen.

Ettersom det arrangeres på et eldresenter, forteller de at det er flest eldre mennesker som kommer innom.

– Men det er åpent for alle! Vi har inntrykk av at folk synes det er et flott tiltak, sier Pedersen.

– Vi har hatt flere på besøk her som ville dra hjem for å hente mer klær, legger Neloska til.

Byttemarked og reparasjonsdag

Under arrangementet kunne man levere inn klær man lenger ikke bruker, eller som man ønsket å gi bort til fordel for nye nytt. Gjester kunne bytte opp til syv plagg, og fylle opp klesskapet hjemme med like mange plagg som man ga.

Her kunne man også ta med seg klær som man ønsket å fikse. “Sydame” Tove satt klar til å hjelpe folk med både å legge opp bukser og skifte glidelåser.


Tove satt klar til å hjelpe folk med å reparere klær. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

– Man kan for eksempel ta med favorittkjolen sin og få hjelp med å sy den inn, forteller Pedersen.

Tove forteller at hun er glad i å hjelpe andre.

– Jeg er veldig glad i gamle mennesker, og det finnes så mange spennende gamle mennesker! Det er alltid gøy når noen kommer innom, smiler Tove.

Håper på en fast tradisjon

Pedersen og Neloska forteller at de har ønsket å teste ut tilbudet, som de etter hvert håper blir en fast tradisjon. Ettersom opplegget er ganske nytt, kan de fortelle at det ikke er så mange som vet om tilbudet enda.

– Vi har realistiske forventninger - skaper et tilbud og håper at det etter hvert vokser til noe større, sier Neloska.

Emneord: