Boligprisene har økt med 4,7 prosent gjennom året, men ser nå ut til å være på vei nedover. FOTO: Sofie Runhovde Brændshøi

Tror boligprisene vil fortsette å synke

Prisfallet på brukte OBOS-boliger i Oslo var 0,5 prosent i oktober. Dette var mindre enn forventet ut ifra tallene som kom i september.
Torsdag, 3 november, 2022 - 19:08

En ny rapport fra OBOS viser at boligprisene på brukte OBOS-boliger i Oslo gikk ned 0,5 prosent i september. På landsbasis, var nedgangen 1,1 prosent. 

– Prisene pleier å falle på høsten. I snitt har de falt 1 prosent i oktober de siste ti årene. Prisfallet i år er dermed litt mindre enn dette, sier sjefsøkonom i Obos Sissel Monsvold. 

Spenning rundt oktobertall

I september falt prisene med 3,1 prosent. Dette er klart mer enn tidligere år, og det var derfor knyttet spenning til hva rapporten for oktobertallene kom til å vise. 

– Det var et stort fall i september, nå var det ikke så stort fall som forventet ut ifra septembertallene, sier Monsvold. 

Hun sier videre at OBOS tror boligprisene kommer til å falle noe mer resten av året, og at det også kan blir noe prisfall neste år. Hvis renten blir satt ned, tror de det kan snu i 2024. Det at det bygges få boliger, kan også bidra til prisøkning etter hvert.


Sjefsøkonom i OBOS Sissel Monsvold, tror boligprisene vil fortsette å falle neste år. FOTO: privat

Mange årsaker

Når det gjelder hva som er årsaken til at boligprisene har falt den siste tiden, peker Monsvold på flere faktorer. Renteoppgang. høye strømpriser og høye prisvekst på varer og tjenester er noen av årsakene. I tillegg er det flere boliger til salgs nå.

– Når det legges ut flere boliger for salg, men det kjøpes færre boliger, kan prisene måtte settes ned for å få solgt, sier hun.

Denne endringen i boligmarkedet kan gjøre at noen vil føle seg litt fattigere enn tidligere. Bankene vil være mer forsiktige med hva de setter i verdi på boliger, og man kan låne litt mindre med pant i boligen, ifølge Monsvold. 

– Hvis prisene faller mye og man må selge, så kan man ende opp med å sitte igjen med noe lån. Når prisene faller vil også flere velge å selge før de kjøper, og det kan være med på å forsterke et prisfall.

Positivt for førstegangskjøpere

Eiendomsmegler i Aktiv eiendomsmegling Iris Asak, sier at fall i boligprisene kan være positivt for førstegangskjøpere. 

– Hvis prisene holder seg mer stabile, kan en del leiligheter gå ned det lille i pris som gjør at man kan kjøpe seg inn på markedet. Det har vært høye priser på små leiligheter, og de har vært attraktive for de som vil kjøpe for å leie ut. Hvis et lite fall i markedet kan være med på å stoppe investeringskjøperne, vil det være lettere for førstegangsgkjøpere, sier hun. 

Asak sier at nye boligkjøpsmetoder som “deleie” og “leie før eie” kan være smarte måter for førstegangskjøpere å komme seg inn på markedet på. På den måten må man ikke gå inn med all egenkapital i et marked som er utrygt. 

– Dette kan være tryggere måter å kjøpe på enn med å gå inn med all kapital som enkeltstående. Eller så kan man kjøpe sammen med noen, for eksempel lage et lite kollektiv, sier hun. 

 

Emneord: